Sari la conținut

Minciuni pe canapea – un roman inteligent despre metodele experimentale și tradiționale folosite în terapie

Daca ești pasionat de psihologie și intrigat de străfundurile ființei umane nu ai cum sa nu te îndrăgostești de scrierile lui Irvin Yalom.

Despre autor

Irvin Yalom (89 de ani) este născut în Washington într-o familie de emigranți ruși. Psihanalist, autor și psihiatru a scris numeroase lucrări de specialitate din domeniul psihanalizei, dar și romane. A debutat cu Plansul lui Nietzsche, apoi au urmat Minciuni pe canapea, Problema Spinoza, Călăul dragostei și alte povesti de psihoterapie, Solutia Schopenhaueur, și altele.

Profesionist, perfectionist și ambitios din fire, Irvin Yalom este mereu în căutarea sensului ultim al existenței umane, al adevărului dincolo de fapte și emoții și al descoperirii cauzei inițiale a tuturor problemelor existențiale.

Ce descoperi în romanul Minciuni pe canapea?

În Minciuni pe canapea, Irvin Yalom reușește cu profesionalism, sinceritate și curaj să descrie lumea psihanalizei cu metodele ei experimentale și tradiționale, consecințele și rezultatelor acestora, relația pacient-terapeut, Codul etic și moral aflat la baza practicii de terapie, intrigile și conflictele adminstrative ale Asociației Internationale de Psihanaliză (AIP) și totodată caracterul uman al terapeutului cu lipsurile din viața sa personală, cu slăbiciunile și propriile traume. Caci viata și terapia coexistă într-un cerc delimitat de principii și credințe.

Pionii, regii și reginele, toți se duc înapoi, în aceeași cutie, la sfârșitul jocului.

Acțiunea romanului pornește de la o temă des întâlnita în terapie – transferul erotic – înțeleasa și interpretata diferit de doi terapeuți cu o cariera ireproșabilă. Și continuă prin soluționarea prin metode diferite a mai multor cazuri corelate. Fie ca e vorba de metode tradiționale care presupun dezvoltarea încrederii dintre terapeut și pacient, ascultarea cu răbdare și fără prejudecați, respectarea spațiului privat, crearea unei relații strict profesionale, respectarea timpului acordat terapiei și punctualitatea, explorarea emoțiilor, regretelor și nevoilor pacientului, interpretarea viselor și simbolurilor, adresarea întrebărilor potrivite, detașarea emoționala de situația pacientului, fie prin metode tradiționale experimentale – dezvăluirea unor informații personale pacientului, ignorarea regulilor, improvizația, metoda șoc (sau dragoste dură), respectarea și aplicarea nevoilor pacientului ca ultimă soluție.

Romanul impresionează prin inteligență, interpretare, soluționarea traumelor personajelor, dar și prin paralela dintre viata privată și profesională a unui terapeut. Existența unui om (și a unui terapeut implicit) ascunde adeseori dorințe egoiste și traume personale definitorii pentru faptele sale ulterioare. Lipsa perfecțiunii caracterului uman intrigă și provoacă la progres, dezvoltare și cunoaștere. Iar slăbiciunile și îndoielile unui terapeut sunt tratate prin supervizarea acestuia de către un mentor (terapeut cu un grad superior).

Conform spuselor lui Nietzsche cei mai mari copaci trebuie sa își înfingă adânc rădăcinile în întuneric, în rău.

Minciuni pe canapea este un roman cu deschidere culturală către psihanaliză și terapie evocând clar și profesional metode de soluționare și interpretare a suferințelor existente în subconștientul uman care pot influența nociv cursul vieții. Iar Irvin Yalom, specialist în întrebările potrivite, dezvăluie adevărul cu ușurință, pasiune și tactică.

În ciuda titlului ușor ironic, terapia este o metoda perspicace de definire a adevărului. Minciunile duc tot la adevăr, și interpretate corect devin revelatorii. Iar singurul adevăr este cel trăit, exact ceea ce scoate la suprafață terapia.

3 exerciții simple folosite în terapie

  1. Metoda dură – imaginează-ți clipa morții când trebuie creat un epitaf pe mormântul tău – la ce ai vrea să se rezume viața ta?
  2. Linia vieții – desenează o linie la capătul căruia sa fie data de naștere, iar la celalalt data morții; unde te situezi tu intre cele 2 capete?
  3. Distanțare de situație – dacă un prieten ar trece prin aceeași situație (traumă, pierdere, suferință), ce l-ai sfătui?.

Ce carte de Irvin Yalom ți-a plăcut cel mai mult?

Care este limbajul iubirii tale?

Lasă-mi datele tale de contact și-ți voi trimite testul pe email.

Nu facem spam! Citește [link]politica noastră de confidențialitate[/link] pentru mai multe informații.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin