Virginie Grimaldi este uimitoare! De mult nu am mai citit o carte care să mă amuze atât de mult! Da, plâng la toate cărțile posibile, dar să râd se întâmplă foarte rar. Pentru asta, merci beaucoup, Virginie Grimaldi!
Virginie Grimaldi este o romancieră din Franța (Gironde) de 43 de ani care a scris cinci romane, toate devenind bestseller. A debutat în 2015 cu Prima zi din restul vieții mele, apoi cu O să-nțelegi când o să fii mai mare în 2016, Parfumul fericirii este mai puternic în ploaie în 2017, Era și timpul să aprind iar stelele în 2018 și Quand nos souvenirs viendront danser în 2019.
Până acum m-am delectat doar cu superbul roman O să-nțelegi când o să fii mai mare de 400 de pagini într-o după amiază caniculară de duminică fără să simt nevoia de absolut nimic altceva. Căci Virginie mi-a transmis emoție, o dispoziție excelentă și o dorință exacerbată de a-i continua povestea până la capăt fără nicio pauză.
Viața nu înseamnă să aștepți trecerea furtunii. Înseamnă să înveți să dansezi în ploaie. Seneca
O să-nțelegi când o să fii mai mare relatează povestea unei femei de 32 de ani, psiholog de meserie, care pierde tot ce o ancora într-o realitate sigură și echilibrată: tatăl, iubitul și bunica. Odată cu pierderea celor mai dragi persoane din viața ei, Julia începe să se redescopere. Pierderea, în cazul ei, înseamnă regăsire. Julia pornește devastată și fără speranță pe un drum necunoscut (inițiatic) ce îi va lumina existența într-un mod amuzant și revelatoriu.
Prinsă într-o relație greșită, lângă un om incapabil de empatie și suport în clipele cele mai grele, Julia, îndoliată de pierderea tatălui său decide să renunțe la vechea ei viață și să o ia de la capăt cu un post nou de psiholog la o casă de bătrâni în orașul ei natal. Oamenii ce aveau să îi devină pacienți s-au transformat în salvatori dăruindu-i lecții de viață covărșitoare, amintiri de neuitat și alinare cât pentru toate viețile.
Să fii fericit nu înseamnă că totul este perfect. Înseamnă că ai hotărât să privești dincolo de imperfecțiuni. Aristotel
Cu un stil glumeț, simplu și antrenant, Virginie Grimaldi reușește să surprindă totodată partea întunecată a vieții, cu dramele, suferința și golurile ei. Nu e nimic mai eficient decât să râzi în clipe tragice, exact cum spunea și Marin Preda – a ști să râzi în clipe tragice înseamnă a ști să-ți stăpânești tragicul. Iar Virginie Grimaldi exact asta face: stăpânește tragicul prin umor, inteligență și altruism.
O să-nțelegi când o să fii mai mare e o doză întreagă de umanitate, profunzime, amuzament și cunoaștere. O cunoaștere aprofundată a ceea ce înseamnă trecerea vieții, chintesența ființei umane cu toate imperfecțiunile ei, esența lui aici și acum, dragostea dincolo de sacrificiu și bucuria de a trăi.
Romanul dezvoltă încă o data ideea că niciodată nu e prea tarziu, că întotdeauna se poate mai rău și că nimic altceva nu mai contează decât clipa. Însă stilul autoarei de a evidenția aceste clișee e cu adevărat original, captivant și memorabil.
Unii spun că bătrânețea e un naufragiu, eu cred că e o șansă. O onoare. Nu toată lumea are acces la ea.
Poți să râzi, să plângi, să regreti, să acționezi, însă în final te întorci la tine plin de resurse noi și un stoc întreg de afecțiune față de toate persoanele pe care le-ai neglijat. Căci povestea ei te provoacă să spui “te iubesc” tuturor celora carora nu le-ai spus niciodată, să îi înțelegi altfel pe bătrâni și să crezi din nou în fericire chiar și atunci când nu ai nimic.
Virginie Grimaldi e inspirație pentru o viață mai frumoasă!
Lungimea unei vieți este aceeași, fie că ți-o petreci cântând sau plângând. Proverb japonez