Sari la conținut

Remote jobs. Avantaje și dezavantaje

Dacă până acum lumea virtuală era destul de activă și ademenitoare, ei bine, acum este de-a dreptul copleșitoare.

De aproape un an de zile ne luptăm cu o situație globală neplăcută în care libertatea ne este privată. Foarte multe lucruri s-au schimbat, de la programul de lucru, la mediul de lucru și bineînțeles la diversitatea activităților de zi cu zi.

E clar că nu mai avem aceeași libertate de mișcare și nici aceleași posibilități. Lumea noastră se învârte acum în spațiul virtual, iar joburile de acasă au luat amploare mai mult decât ne așteptam.

Remote jobs a devenit recent un obiectiv pentru fiecare cetățean, deși până nu demult în România era doar un ideal. Știați că la nivelul UE, România este țara cu cel mai scăzut procent de remote jobs?

Cum a influențat pandemia creșterea joburilor în sistem remote?

În ultimele luni, din martie, munca remote a crescut cu 400% față de anul trecut datorită situației pandemice, conform Bestjobs. Și se anunță o creștere și mai mare, de până la 50%.

Dacă până acum creșterea anuală era de 30%, acum a devenit un concept în plină dezvoltare. Pentru că din ce în ce mai multe companii vor crea oferte de muncă în sistem remote. În momentul de față, 56% din angajatori funcționează hibrid la nivel internațional.

Locurile de muncă de acasă au devenit o măsură de precauție pentru a evita răspândirea virusului și infectarea.

Ce domenii sunt căutate pentru remote jobs?

Cele mai multe joburi de tip remote sunt cele din domeniul Social Media precum Content Writer, Redactor, Editor, dar și din domeniul Customer Support, Resurse Umane, contabilitate, consultanță financiară.

Dacă ești în căutare de remote jobs, poți vizualiza ofertele chiar aici.

Avantajele unui loc de muncă în sistem remote

În calitate de Trainer în Recrutare de mai bine de 5 ani, dar și mamă a doi băieți, pot spune că remote jobs oferă destul de multe avantaje.

  1. reducerea cheltuielilor de transport – fie că ai mașină proprie sau folosești mijloacele de transport în comun, e foarte ușor de sesizat creșterea economiilor prin lipsa de deplasare.
  2. program flexibil – în principiu, atunci când lucrezi de acasă poți să-ti faci programul după bunul plac. Dar există și joburi în sistem remote care presupun program fix unde activitatea este monitorizată. În acest caz, poți face cerere pentru a lucra în anumite ore din zi. Astfel poți avea un program personalizat.
  3. mai mult timp pentru tine – dar nu pentru că lucrezi mai puțin, ci pentru că-ți organizezi timpul mai eficient. Și câștigi și timpul petrecut pe drum, până la destinație. Acum destinația e în cealaltă cameră, la 2 metri distanță. În maxim 2 minute sigur ajungi.
  4. mai mult timp cu familia – Ai posibilitatea și libertatea să participi la mesele în familie și să petrecți timp de calitate împreună.
  5. eficientizarea activității – studiile arată ca pauzele de masă sau de țigară reduc foarte mult activitatea. Și chiar dacă o pauză e bine venită, ce-i prea mult strică. Un mediu social aglomerat influențează rezultatele negativ. De acasă poți lucra într-un ritm alert fără întreruperi. Dacă nu ai copii. Iar dacă ai, este nevoie de reguli de organizare speciale.

Dar ca orice domeniu în lumea aceasta, remote jobs prezintă și câteva dezavantaje de care ar trebui să luăm aminte atunci cand dorim să facem această schimbare.

Dezavantajele unui loc de muncă remote

  1. Indiferent unde lucrezi, fie că e vorba de o agentie mică, de Amazon sau de propria companie, apartenența la un grup social este aproape inexistentă. Munca ta este absolut individuală, chiar solitară. Sigur, probabil că ai câteva conferințe săptămânale prin care interacționezi cu alți oameni, dar tot nu e același lucru. După 10 ani de muncă în companii internaționale, obișnuită cu munca în echipă, cu interacțiunea cu ceilalți colegi, cu întâlnirile săptămânale în sala de ședință, schimbarea a fost evidentă. În primele luni de muncă mi-a fost dor să ies din casă, să accelerez prin trafic pentru ajunge la timp. Dar mai ales să particip la ședințe constructive, face-to-face, și să cunosc persoane noi. Dar noi oamenii avem o capacitate extraordinară de a ne adapta la orice situație, și în final ne obișnuim cu toate.
  2. Nu știi când să te oprești. Responsabilitatea și dorința de reușită împing spre ore suplimentare. Iar acasă devine un loc de muncă permanent. Programul nu se oprește la oră fixă. Pentru că ai toate resursele necesare să excelezi. Iar asta e o ispită căreia nu îi poți rezista.
  3. Cheltuieli în plus pentru utilități și instrumente de lucru. Remote jobs înseamnă în proporție de 90% folosirea Internetului. Dacă nu ai o activitate care se bazează pe croșetat sau gătit, asigură-te că ai la îndemână o conexiune bună de internet. Chiar și activitățile menționate merită promovate în social media. Însă cele mai multe joburi remote presupun folosirea unui dispozitiv. Trebuie să ai un laptop bine echipat (cameră, microfon, căști), un telefon cu baterie rezistentă (în caz de nu este curent), rezoluție bună pentru editare/realizare foto (nici nu știi când ai nevoie) și ceva MB în caz de pică internetul principal.
  4. Și nu în ultimul rând confortul. Da, confortul unui remote job poate fi un mare dezavantaj. Pentru că odată obișnuit cu acest sistem, integrarea într-o colectivitate profesională este destul de dificilă. Este foarte posibil să nu te mai poți întoarce la un program stabilit de alții sau într-o poziție de dominare.

În concluzie, remote jobs este un concept care va lua și mai multă amploare din motive de securitate. Și oferă avantaje atât angajaților, cât și angajatorilor. Munca este mult mai eficientă, iar rezultatele pe măsură.

Singura modalitate prin care poți face lucruri extraordinare este să iubești ceea ce faci. Steve Jobs

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin