Sari la conținut

Ultima scrisoare de dragoste – o iubire interzisă

Jojo Moyes ne prezintă în acest roman de dragoste povestea unei tinere aristocrate, Jennifer Stirling, al cărei unic rol este să arate bine și să își facă soțul fericit. Jennifer Stirling este o doamnă impecabilă, cumpătată, cu maniere fără cusur și de o frumusețe de invidiat. Șuvițele ei blonde, privirea săgalnică și inocentă și talia ei subțire ca de viespre atrag privirile bărbaților din toate cercurile înalte, inclusiv ale bărbaților însurați.

Însă Jennifer nu este o femeie fericită. Și nici naivă. Nicidecum lipsită de inteligență așa cum soțul ei insistă că ar fi. La vârsta de 22 de ani s-a căsătorit cu un om de afaceri respectabil, cunoscut pentru reputație și pentru avere. Așa a fost educată. Să atragă un bărbat bogat, din societatea înaltă, să zâmbească elegant și să-și servească soțul pe vecie, indiferent de circumstanțe.

În anii 1960, căsnicia era mai mult un fel de tiranie cu acte în regulă, în care femeia reprezenta o carte de vizită a bărbatului. Un diamant demn de toată admirația și jinduit de toate doamnele care doreau să intre în înalta societate. Femeia trebuia să arate bine, să îmbrace cele mai elegante ținute, să nu aibă opinii sau drept de replică.

Iubirea, în schimb, era o piatră ieftină și neprețuită, ba chiar condamnabilă. Să te căsătorești din dragoste era o adevărată raritate, un lucru nenecesar. Să iubești era o mirare, poate chiar o infracțiune.

Jennifer Stirling îndrăznește însă să iubească, să gândească, să încalce toate regulile. Se îndrăgostește de un om de rând, de un ziarist care o ajută să se descopere, să fie ea. Să nu îi mai pese de ce zic alții. Să nu se mai gândească doar la ceilalți, să nu mai servească un bărbat pe care nu-l iubește.

O să te stoarcă de puteri, Jennifer, o să ucidă în tine tot ce te face să fii tu.

Dar nu e atât de simplu să lupți cu secole de reguli sociale, cu un sens al existenței impus dintotdeauna, cu gânduri îndoielnice, cu temeri nenumărate, cu moartea însăși.

Când toată viața nu ai știut altceva decât să vorbești când ți se cere, doar să arăți bine și să îți respecți sotul, cum să alegi o altă viață? Într-o lume în care femeia era descurajată să se afirme, întreținută exclusiv de către familie, cum ar putea supraviețui de una singură o femeie adulteră?

Forța îți aparține ție, tu poți îndura să trăiești cu o iubire ca aceasta și cu gândul că nu vom avea niciodată dreptul la ea.

Jennifer este cuprinsă de o frică teribilă de abandon, de a pierde tot, de nu mai fi iubită (singurul sentiment care a înviat-o dintr-o existență superficială), însă iubirea în cele din urmă îi dă curaj să fugă. Dar destinul se dovedește a fi un crunt călău. În urma unui accident dramatic, își pierde memoria și amintirea unei iubiri salvatoare. Trăiește patru ani ca prizoniera unei căsnicii devastatoare, cu gândul uciderii singurului stăpân al sufletului său. Pentru ca apoi să-l reîntâlnească. Dar ea nu mai este aceeași femeie. Acum este mamă.

Va reuși să capete din nou curajul să părăsească singura lume pe care o știe pentru a cunoaște fericirea? Rolul de mamă o va încetini sau o va impulsiona?

Cine este Jojo Moyes?

Pauline Sara Jo „Jojo“ Moyes, născută în Londra în 1969, este jurnalistă și scriitoare, autoare a peste 10 cărți care au devenit bestseller de-a lungul timpului.

A debutat în 2002 cu romanele În căutarea unui destin, Silver Bay și Ultima scrisoare de dragoste. Cel mai mare succes l-a avut romanul Înainte să te cunosc – roman ecranizat pe Netflix. A urmat Fata pe care ai lăsat-o în urmă, Un bărbat și o femeie, După ce te-am pierdut, Eu, și totuși alta. Iar cea mai nouă carte a sa este Darul stelelor.

Cumpără cărți de Jojo Moyes la cele mai mici prețuri aici.

Două iubiri interzise din timpuri diferite

Autoarea ne prezintă totodată un paralelism între societatea din anii 1960 și cea de azi, între concepțiile sociale despre rolul femeii, adulter și dragoste. Cât de blamată era femeia care îndrăznea să iubească dincolo de mediul ei conjugal, care sunt consecințele unei relații interzise și evoluția sentimentului de iubire de-a lungul timpului. De la scrisori de dragoste la folosirea tehnologiei moderne care tinde să stingă focul pasiunii și romantismul.

Tabloul lumii moderne o introduce pe Ellie – o femeie de 32 de ani, necăsătorită, rebelă, frumoasă, cu o carieră strălucită de ziaristă.

Sufletul ei este încărcat de o iubire interzisă, adulteră. Iubește un bărbat însurat care nu-i promite nimic, dar de care se agață singura ei fericire.

După ce găsește o scrisoare de dragoste veche din anii 1960, simte nevoia să caute adevărul pentru ca astfel să aducă ceva lumină și în viața ei.

Ultima scrisoare de dragoste reprezintă povestea unei iubiri imposibile între două persoane de ranguri diferite, o luptă interioară imbatabilă între a fi ceea ce se cere și a fi ceea ce ești.

Citește o poveste de iubire care trece dincolo de timp, de reguli, de limite! Vezi cartea aici.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin