Sari la conținut

Vrei să întinerești și să trăiești mai mult?

Deepak Chopra și David Simon, autorii cărții Întinerește și trăiește mai mult, expun ca cel mai profund mod de a îmbătrâni și întineri, cel spiritual, prin trezirea conștiinței de sine.

Conform sistemului Ayurveda, veche tradiție indiană de vindecare, îmbătrânirea este o iluzie, întrucât adevărul tău nu este nici corpul tău, nici mintea ta.

Citită pe un șezlong, cu un cocktail de vitamine în mână, cartea aceasta m-a ajutat să privesc lumea dincolo de vârstă și experiență. Ci mai degrabă prin prisma modului de a gândi. Puterea minții este atât de puternică încât poate afecta corpul la nivel molecular.

Voi explica mai departe ce metode de întinerire recomandă autorii, ce informații noi am descoperit și care este secretul unei vieți durabile și echilibrate. Totul este explicat și rezumat în 10 pași pentru a opri îmbătrânirea, concepute ca un program de aplicat în 10 săptămâni.

Pentru mine, cartea aceasta a fost o încântare la marginea mării, în care albastrul cerului era o dovadă vie a nemuririi. Filele din carte deveneau la fel de azurii ca valurile, plimbându-se printre degete ca picăturile de apă în vâltoarea oceanului.

Speranța de viață

Vârsta unei persoane poate fi definită din trei perspective. Vârsta cronologică este descrisă prin data nașterii. Vârsta biologică este dată de modul de funcționare a sistemelor fiziologice. Iar vârsta psihologică reprezintă vârsta ta subiectivă, care depinde de atitudine.

Prin cei 10 pași propuși în carte, se pune accentul pe vârsta biologică care este totodată legată de vârsta psihologică. O atitudine potrivită încurajează corpul la vitalitate și poftă de viață, printr-o funcționare optimă a organismului. Practic, este vorba despre o metodă holistică de îmbunătățire a calității vieții.

Iată câteva statistici care te vor ajuta să nu mai consideri vârsta un impediment, indiferent de ce-ți dorești:

✔Durata medie de viață a unui om în Imperiul Roman era de 28 de ani.

✔În secolul xx, durata medie de viață era 49 de ani.

✔Azi, durata medie de viață este 70 de ani.

În plus:

✔Leonardo da Vinci desena schițe și la 60 de ani.

✔Tolstoi scria romane la 70 de ani.

✔Michelangelo sculpta la 80 de ani.

✔Winston Churchill (înnebunit după scotch și trabuc) a fost productiv până la 91 de ani.

Deci da, putem avea tinerețe biologică. Ține foarte mult de voința și puterea minții noastre! Pentru că…

Ceea ce crezi aceea vei deveni.

3 metode de întinerire

Printre metodele de întinerire prezentate în carte mi-au atras atenția rutina de seară care este foarte utilă în pregătirea unui somn odihnitor, setarea biostatului la nivel mental și rolul meditației în prevenirea stresului cotidian.

Cum îți setezi biostatul?

Biostatul este un mod de a măsura vârsta, așa cum termostatul reprezintă un instrument de măsură pentru temperatură.

Alege o vârstă din ultimii 15 ani când te simțeai cel mai bine din punct de vedere fizic și mental. Vârsta la care erai mulțumit de tine si te simțeai bine. Vârsta aceasta este Biostatul tau, punctul tau fixat în conștiință. Acesta îți va influența psihologia și biologia indiferent de vârsta reală.

Afirmă-ți Biostatul de 5 ori pe zi. Închide ochii și repetă de 3 ori:

„În fiecare zi, în fiecare mod, îmi măresc capacitatea mentala și fizică. Biostatul meu e fixat la vârsta de … ani și sunt sănătos. Arăt și mă simt ca un om de … ani sănătos.”

În plus, repetă în gând, de mai multe ori pe zi ca o mantră: ENERGIE, TRANSFORMARE, INTELIGENȚĂ. Acestea sunt cuvinte puternice prin care vei atrage poftă de viață, iscusință în luarea unor decizii și disponibilitatea ta pentru schimbare. Pentru că, în final, corpul „este un câmp de energie, transformare și inteligență”.

Efectele stresului asupra îmbătrânirii. Cum îl elimini?

Stresul este, de fapt, o reacție luptă sau fugi. Această reacție fost descrisă pentru prima oară în secolul xx de savantul american Walter Cannon. El a descoperit că atunci când ești în pericol, o parte din subconștient se activează instantaneu. Mai exact, tensiunea arterială crește, pulsul crește, iar glandele suprarenale secretă adrenalină.

Stresul prelungit te poate îmbolnăvi și accelerează îmbătrânirea. Așadar, mai este sănătoasă reacția luptă sau fugi? La început era necesară pentru supraviețuirea omenirii, când oamenii primitivi locuiau în peșteri și erau atacați de animale sălbatice.

Deepak Chopra recomandă conștiența liniștită și somnul odihnitor. Adică o reacție liniștită la stres prin meditație, prin respirație conștientă și odihnă – stări care reînnoiesc corpul.

Oamenii care trăiesc într-o stare de conștiență liniștită manifestă mai puțină hipertensiune, boli de inimă, anxietate și depresie. În urma unor studii s-a demonstrat că oamenii care practică meditația regulat au o vârstă biologică mai mică, uneori chiar și cu 12 ani mai mică în funcție de durata și intensitatea meditațiilor.

Somnul odihnitor

Somnul odihnitor are de asemenea un rol important pentru o stare mintală și fizică sănătoasă. Pe lângă beneficiile asupra funcționării organismului, odihnește mintea și elimină gândurile negative.

Deepak Chopra recomandă între 6-8 ore de somn sănătos în fiecare noapte, cu preponderență între orele 22 seara și 6 dimineața. Orele de somn dinainte de miezul nopții sunt cele mai întineritoare.

Cartea conține și infomații legate de alimentație, de beneficiile și efectele adverse ale suplimentelor nutriționale, de rolul sportului în viața de zi cu zi, soluții de eliminare a toxinelor și multe alte sfaturi de întinerire. O găsești la Editura For You, plină de învățăminte și îndemnuri pentru o viață plenară.

Iar în final, pentru o încurajare suplimentară spre a atrage timpul de partea ta, închei cu Einstein. Acesta explică Teoria Relativității astfel:

“Dacă mă ard la deget, o secundă mi se pare o eternitate. Dacă petrec câteva clipe cu o femeie frumoasă, o eternitate trece într-o secundă.”

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin