Sari la conținut

10 cărți de acțiune din timpul Războiului Mondial

Au fost perioade în care omenirea abia a supraviețuit, în care foametea, războaiele, sclavia, lepra, tifosul (și alte boli molipsitoare și fatale) erau adevărați călăi. Avem în istorie adevărate exemple de perioade de teroare în care oamenii mureau pe capete.

Cele mai îngrozitoare astfel de evenimente sunt Primul Război Mondial* și cel de-Al doilea Război Mondial**. Iar azi descoperim informații substanțiale despre perioadele marcante ale istoriei omenirii în mii de cărți. Chiar dacă nu am trăit personal în acele timpuri, putem afla mii de povești autentice ale unor eroi de linia întâi (și nu numai) în cărți de istorie, romane și biografii revelatoare.

Dar care sunt cele mai de actualitate 10 cărți de acțiune din timpul Războiului Mondial?

  1. Jurnalul Annei Frank de Anne Frank – Anne, o evreică de 13 ani povestește într-un jurnal viața ei și a familiei ei cât a stat ascunsă, timp de 2 ani, de teama deportării în lagăr, în Anexa sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani. Anne moare de tifos la 16 ani, dar tatăl ei reușește să publice jurnalul.
  2. Cântecul Păsărilor de Sebastian Faulks – Cu o galerie de personaje memorabile, de o mare complexitate psihologică, și cu o scriitură de o intensitate și o frumusețe tulburătoare, romanul lui Sebastian Faulks este o emoționantă meditație asupra naturii umane și un omagiu adus soldaților britanici participanți la Primul Război Mondial.
  3. Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr – Acțiunea se petrece în Germania și în Franța în timpul celui de-Al doilea Război Mondial și este focusată în jurul unui băiat orfan de origine germană și a unei fetite oarbe din Paris, destinele celor doi întâlnindu-se în final. Întreaga recenzie aici.
  4. Adolf H. Două vieți de Eric-Emmanuel Schmitt – prezintă două biografii paralele: una fidelă realității, romanul lui Hitler, mort în 1945 în Berlinul distrus de bombardamente, cealaltă, plăsmuită în întregime, povestea lui Adolf H., un pictor care, după Marele Război, frecventează avangarda din Montparnasse, ca într-un final să se stingă liniștit în 1970 la Santa Monica.
  5. Ora 25 de Constantin Virgil Gheorghiu – este povestea unui țăran român, care trece pe rând drept evreu, apoi român când ajunge prizonier la unguri, este salvat de naziști ca să ajungă într-o închisoare americană drept colaborator al acestora. Constantin Virgil Gheorghiu este cel mai cunoscut romancier român din exil, interzis timp de 45 de ani în comunism.
  6. Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris – povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi albăstrui tatuate pe brațele prizonierilor; o abordare diferită, autentică a unui subiect arhicunoscut.
  7. Hoțul de cărți de Markus Zusak – tradusă în mai mult de 40 de limbi, în topurile celor mai bine vândute cărți, o prezintă pe Liesel Meminger, o adolescentă cu păr blond și zâmbet cald, care va traversa pe parcursul romanului traume îngrozitoare. Intreaga recenzie aici.
  8. Privighetoarea de Kristin Hannah – o perspectivă feminină asupra războiului, cu luptele fizice, dar și sufletești a celor implicați direct, dar mai ales a victimelor colaterale. Este un roman tradus în 43 de limbi și vândut în 2 milioane de exemplare.
  9. La revedere acolo sus de Pierre Lemaitre – roman despre perioada de după Primul Război Mondial, un mare roman existențial, un recviem sumbru și puternic, având o scriitură splendidă, dura. Reprezintă un omagiu adus ultimelor cuvinte scrise iubitei sale de către un soldat împușcat în 1914. A inspirat filmul Au revoir La-haut.
  10. Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici – prezintă o viziune feminină asupra războiului, din punct de vedere absolut uman. Autoarea belarusă reușește să surprindă, în fraze scurte, gesturi și trăiri ce concentrează istorii de viață.  Mai multe detalii aici.

*Primul Război Mondial (1914-1918) a început odată cu asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria și Imperiul Otoman) au luptat împotriva Marii Britanii, Frantei, Rusiei, Italiei, României și SUA. Acest Război al Națiunilor, a provocat moartea a peste 16 milioane de oameni (soldaţi şi civili).

**Al Doilea Război Mondial (1939-1945) este considerat cel mai mare și mai ucigător război neîntrerupt din istorie care a mistuit cea mai mare parte a globului. Fie că a fost provocat de invadarea Poloniei de către Germania în 1939, fie de atacarea Chinei de către Japonia în 1937, a provocat moartea a peste 70 de milioane de oameni.

Pot rezuma în două cuvinte tot ce am învățat despre viață: merge înainte. Robert Frost

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin