Sari la conținut

10 metode pentru combaterea anxietății

Anxietatea este o emoție puternică de teamă irațională față de un anumit eveniment, fără o cauză justificată. Persoana afectată este copleșită de griji, neliniște și atacuri de panică într-atât încât calitatea vieții sale scade. De aceea de cele mai multe ori anxietatea determină izolarea socială, insomnie și nu în cele din urmă depresie.

În contextul actual, anxietatea a devenit aproape o stare firească. Frica de boală, izolarea, neputința, lupta împotriva virusurilor, stresul pierderii locului de muncă, grija pentru cei dragi duc la atacuri de panică, depresie și anxietate. Iar toate aceste emoții negative, unele induse de mass-media, altele create prin liberă voință pot dezvolta nu numai tulburări mentale, dar și boli fizice.

Așadar, iată 10 metode pentru combaterea anxietății astfel încât firescul vieții să decurgă lin, armonios și spre folosul nostru. Dar mai întâi este necesară o identificare a stării de anxietate prin observarea și conștientizarea simptomelor.

Suferi sau nu de anxietate?

Frica este o emoție naturală, chiar necesară în anumite situații de supraviețuire. Atunci când suntem în pericol, frica declanșează adrenalina, răspunzătoare pentru reacția „luptă sau fugi”. Însă dacă această frică devine exarcebată, incontrolabilă și cauzatoare de alte stări neplăcute, atunci este vorba de anxietate. Iar printre cele mai întâlnite simptome ale anxietății se află:

  • stare de neliniște continuă și griji excesive
  • ritm cardiac crescut, transpirație abundentă, respirație greoaie
  • iritabilitate crescută, concentrare scăzută
  • gură uscată, greață
  • mușchi tensionați, stare de amețeală
  • insomnie
  • gânduri obsesive, etc.

Dar care sunt cauzele stării de anxietate?

Cauzele anxietății pot fi atât medicale de natură fizică, cât și psiho-emoționale. De cele mai multe ori însă, anxietatea este cauzată de răni vechi nevindecate, de emoții refulate sau de evenimente neplăcute repetitive. Generațiile vechi s-au obișnuit să fie puternice și să afirme cu tărie că sunt bine chiar și atunci când nu sunt.

Din păcate, omul nu este obișnuit să se oprească din drum și să verifice ceea ce simte. Pe principiul „se poate și mai rău” sau „nu am timp”, omul trăiește suferința în felul său unic până la cel mai înalt nivel. E adevărat că „ceea ce nu te omoară te face mai puternic” după cum spunea Nietzsche, dar totodată e adevărat și că „ești puternic până nu mai ești”.

Vine o vreme când toate emoțiile și situațiile reprimate implodează și cauzează fie tulburări mentale, precum anxietatea, fie boli fizice mai grave precum cancerul. Pentru că organismul uman este atât de inteligent încât elimină tot ceea ce este negativ. Este construit de așa natură încât să nu păstreze nimic străin în interior. Astfel apare fenomenul de somatizare.

Iar printre cauzele medicale, pot fi și: diabetul, bolile cardiovasculare, sevraj alcoolic, astm, dureri cronice, etc.

Ce metode sunt pentru a combate anxietatea?

Cea mai bună metodă este prevenirea. Care are loc printr-un stil de viață sănătos, autentic, liniar cu valorile tale și obiectivele propuse. Este foarte importantă construirea unei existențe proprii, conformă cu scopurile și personalitatea ta.

O persoană care, de exemplu, a lucrat toată viața într-un domeniu impus, doar pentru a face pe plac altora, și nu sieși, va fi expusă cu ușurință unei stări de anxietate. Pentru că și-a reprimat voința, visurile, dorințele și chiar și-a anihilat individualitatea în frunte cu talentele sale. Iar la un moment dat, când trebuie să-și confrunte sinele și să găsească răspuns la cea mai importantă întrebare existențială: Cine sunt eu? este foarte posibil ca lipsa răspunsului să fie copleșitoare.

10 metode recomandate de specialiști

  1. Construirea unui stil de viață autentic pentru îndeplinirea scopului suprem și pentru manifestarea tuturor resurselor interioare deținute.
  2. Somn adecvat – în funcție de nevoia organismului, pentru dezvoltarea capacității de concentrare, a creativității și pentru resetarea gândurilor.
  3. Exerciții fizice – citește de ce e bine să faci mișcare zilnic.
  4. Meditația sau rugăciunea – este un mod intim de conectare cu Dumnezeu pentru a da un sens vieții.
  5. Psihoterapie sau consiliere pentru cazuri ușoare cu scopul de a dezvolta un mindset constructiv prin instrumente și întrebări profesionale menite să îndrume persoana afectată către autocunoaștere, încredere în sine, acceptare și toleranță față de situațiile trăite.
  6. Remedii naturiste precum uleiuri esențiale, ceai de tei, valeriană, polen crud, etc.
  7. Exerciții de respirație pentru oxigenarea creierului, conectarea cu sine aici și acum.
  8. Socializarea – conexiunea umană este benefică nu numai sănătății emoționale, dar și fizice. Ca ființe sociale avem nevoie de comunicare, înțelegere, afecțiune și iubire. Emoții care influențează pozitiv celulele organismului și determină funcționarea acestuia într-un mod echilibrat. S-a demonstrat, de exemplu, că îmbrățisările întăresc sistemul imunitar și scad nivelul cortizolului (hormonul stresului).
  9. Ancore vizuale pozitive – concentrarea asupra unei imagini sau amintiri plăcute, precum marea, cerul sau o persoană iubită. Viktor Frankl, victimă a lagărului de concentrare de la Auschwitz, în cele mai grele momente de captivitate își imagina chipul soției sale.
  10. Lectura – cărțile sunt pline de povești motivaționale sau de lecții inspiraționale care te pot face să trăiești nu numai o viață, ci mii. Astfel încât să percepi lumea la un alt nivel, cu bune și rele, cu suferință și fericire la un loc. Te scoate din lumea gândurilor tale și îți dezvăluie puteri și resurse nebănuite care te pregătesc pentru posibile situații neplăcute.

Totodată te invit să citești articolul despre suferință unde vei găsi mai multe soluții spirituale.

În concluzie

Așadar, anxietatea este o tulburare care poate fi vindecată de la sine, după o analiză profundă a sinelui și o conștientizare a propriilor gânduri și emoții. Odată identificate, vindecarea este următorul pas. Metodele sunt multiple, dar nu toate pot funcționa. Așa cum sensul vieții diferă pentru fiecare, așa și stilul de viață, deci implicit metodele.

Însă tulburările de anxietate afectează calitatea vieții și obstrucționează împlinirea acesteia, de aceea e atât de importantă conștiența de sine, dezvoltarea personală și conexiunea umană.

Dacă ai nevoie de ghidare suplimentară sau de susținere în acest proces de vindecare și de trezire la viață, pentru ca totul să recapete sens, programează o ședință de consiliere aici.

Pentru tine ce metodă a funcționat? Scrie-mi un comentariu mai jos ce soluții ai găsit pentru stările de anxietate pentru a fi de folos și altora.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin