Sari la conținut

3 idei despre cum să schimbi convingerile limitative în convingeri constructive

Nu pot…

Nu e posibil…

Nu merit…

Îți sună cunoscut? Acestea sunt doar câteva dintre convingerile limitative care ne obstrucționează visurile și obiectivele profesionale. Mintea noastră este ocupată continuu cu gânduri, nevoi și dorințe care adeseori sunt contradictorii.

Mi-ar plăcea să-mi cumpăr o mașină anul acesta, dar nu pot

Întotdeauna mi-am dorit un partener care să mă iubească exact așa cum sunt, dar nu cred că merit.

Aș vrea anul acesta să-mi iau un bilet de avion către Miami, dar nu e posibil

Și uite așa ne autosabotăm dorințele cu propriile convingeri limitative.

Dar ce sunt convingerile limitative?

Convingerile limitative sunt acele opinii pe care ni le formăm în urma unor evenimente neplăcute. Uneori sunt convingeri proprii, alteori sunt convingeri preluate de la cei care ne-au format, fie ei părinți, bunici sau educatori. Orice convingere limitativă are un eveniment declanșator, o cauză predominantă care dă viață unor emoții negative. Acestea la rândul lor formează convingeri limitative puternice. Iar convingerile vor determina comportamentul care va construi realitatea pe care o trăim. Astfel, întreaga viață devine condusă de acea convingere limitativă.

Subconștientul este atât de bine programat de acele convingeri încât va căuta situații care să le confirme. Practic, ajungem să ne autosabotăm în fiecare zi. De aceea este extrem de importantă și necesară o reprogramare mentală care să ne facă viața mai frumoasă.

Așadar, se cade să ne punem următoarea întrebare:

Cum să schimbăm convingerile limitative în convingeri constructive?

Și aici intervine Romeo Crețu, Dezvoltator de Oameni și autor al cărții Schimbă-ți convingerile care nu te mai ajută unde prezintă 12 idei despre cum să schimbăm convingerile limitative în convingeri constructive. Însă în acest articol ne vom referi la doar 3 dintre ele:

  1. Observă evidențele. Dacă una dintre convingerile tale e că „Viața e grea” caută acele momente care demonstrează contrariul. Nu e grea chiar tot timpul, nu?
  2. Reformulează direct! Ce s-ar întâmpla dacă „Nu pot” ar deveni „Pot”?
  3. Pune-ți întrebări. Chiar „Nu merit”? Cine a zis? De ce? În ce context?

Romeo Crețu

Dezvoltator de Oameni (trainer, coach, public speaker, Maestru Reiki şi autor) și fondatorul proiectului pentru liceeni „Dăruiește pentru Educație! – Pasiune + Acțiune = Rezultate”.

Și asta nu e tot! În cartea Schimbă-și convingerile!, autorul identifică 7 Metode de identificare a convingerilor limitative și 7 Metode de instalare a noilor convingeri. În plus, la final vei găsi 25 de fișe de lucru cu propriile convingeri limitative, pentru a le schimba în convingeri constructive astfel încât să crezi apoi că:

Poți!

E posibil!

Meriți!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin