Dimineața reprezintă adeseori momentul acela magic din zi în care totul pare realizabil. Un început promițător care-ți oferă toate speranțele de a face lucrurile mai bine decât ieri. De a o lua de la capăt cu forțe noi, cu mai multă înțelepciune și precauție.
Doar că dimineața nu este infinită. Ci este o perioadă limitată din timp în care tot acel entuziasm matinal poate dispărea într-o clipită. Și toată energia se poate spulbera chiar înainte să te apuci de treabă. De aceea aș vrea să îți prezint 10 obiceiuri pe care să le încadrezi în rutina de dimineață pentru o energie pozitivă pe tot parcursul zilei.
1. Trezește-te cu iubire și recunoștință
Nu lăsa alarma să te afecteze negativ. Alege o melodie calmantă, relaxantă. Poate fi o melodie clasică, sau chiar una ritmată, amuzantă, care să-ți stârnească amintiri plăcute.
Evită starea de apatie. În schimb, trezește-te cu bucurie și recunoștință față de noua zi care ți-a fost dată cadou. E darul lui Dumnezu pentru tine. Iar tu ești liber să faci ce vrei cu ea.
Începe ziua cu o scurtă rugăciune de recunoștință: ”Mulțumesc, Doamne! Te iubesc!”. O rugăciune de 4 secunde care te va întări pentru toată ziua. Căci nu există un medicament mai sănătos pentru minte și corp decât recunoștința. Este cea mai eficientă metodă pentru o stare de pace, de acceptare și de mulțumire.
Apoi întâmpină-i pe cei dragi cu o îmbrățișare și-un salut afectuos. Alintă-i pe cei mici cu tandrețe și nu uita să-i acorzi un zâmbet sau un sărut partenerului tău.
2. Fă sport 10 minute
Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au descoperit că persoanele care fac mișcare dimineața au mai multă energie și o perspectivă mai pozitivă. Mișcarea corpului timp de doar 10 minute eliberează un neurotransmițător care relaxează mintea.
Astfel vei reuși să deții controlul asupra propriilor impulsurilor fără a lua personal ceea ce ți se întâmplă. Vei empatiza mai ușor cu cei din jur și nu te vei lăsa condus de convingeri negative.
3. Bea apă cu lămâie sau suc de portocale cu miere de albine pe stomacul gol
Dimineața corpul are nevoie de hidratare, iar mierea de albine și lămâia reprezintă beneficii imbatabile pentru organism. Nu numai că stimulează nivelul de energie, dar protejează și organismul împotriva bacteriilor și a virusurilor de sezon.
4. Consumă cafea de calitate
După ce ai acoperit nevoile celorlați și task-urile de bază, acum este timpul pentru cel mai plăcut moment din zi. Este timpul pentru tine, pe care sigur nu trebuie să îl ratezi – cafeaua de dimineață. Acel moment revigorant din zi, în care nu trebuie să faci nimic, decât să savurezi o cafea de specialitate privind miracolul vieții.
Fie o savurezi în compania fizică sau virtuală a unei persoane dragi, fie citind o carte, o cafea proaspăt prăjită te va detașa de toate grijile.
Și de ce nu ai încerca chiar cafea boabe pentru a te bucura de aroma veridică a cafelei? Oamenii de știință au demonstrat că boabele de cafea prezintă proprietăţi antioxidante şi antimicrobiene impresionante. Prin urmare, cafeaua oferă beneficii nemăsurate nu numai pentru minte, ci și pentru corp. Și cum noi suntem ființe tripartite, formate din corp, spirit și minte, avem nevoie din când în când de un ajutor exterior pentru a ne descoperi potențialul maxim.
Iar o cafea măcinată numai că îți conferă energia de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini sarcinile cu brio, dar te și ajută să le faci cu plăcere. Te vei concentra mai ușor asupra obiectivelor propuse devenind organizat, atent și responsabil pentru fiecare acțiune.
Poți încerca o cafea aromată de la Etolia pentru o zi plină de inspirație și spor. Pentru ca povestea ta să devină un basm cu lecții prețioase.
5. Nu sări peste micul dejun
Un mic dejun sănătos îți oferă energie, îți îmbunătățește memoria pe termen scurt și te ajută să te concentrezi mai intens și pe perioade mai lungi.
6. Îmbracă-te de zi
Indiferent că lucrezi de acasă sau de la birou, hainele de zi sunt necesare pentru schimbarea dispoziției și pentru stima de sine. Pijamaua nu îți oferă nicidecum încrederea de care ai nevoie, oricât de comod ți-ar fi jobul. Fii întotdeauna aranjat(ă) și îmbrăcat(ă) ca pentru o întâlnire importantă.
Nu subestima principiile unui job remote și respectă acești pași.
7. Fă ordine la locul de muncă
Efectele dezordinei asupra concentrației sunt devastatoare. Un spațiu curat îți oferă posibilitatea de a-ți ordona gândurile într-atât încât să te focusezi pe ceea ce este esențial și util.
8. Setează-ți obiective realiste
Pentru ca ziua ta să fie cu adevărat productivă, setează obiective realiste. Dacă îți propui să fii multitasking, starea ta va fi una tensionată. Ia pauze după fiecare task finalizat și răsfață-te. Meriți!
9. Începe cu cele mai grele sarcini
Începe ziua cu cele mai dificile sarcini pentru a scăpa de presiunea acelor activități neplăcute. Astfel vei termina cu spor și cu rezultate mai bune, iar ziua ta va decurge liniștit. Cu cât amâni mai mult, cu atât ziua va părea mai lungă și mai tensionată.
Păstrează-ți motivația vie prin mici recompense după dinalizarea fiecărui task. Fă o plimbare, ia o pauză de cafea, mânâncă ceva dulce, citește ceva plăcut.
10. Învață să spui NU
Neputința de a spune NU sarcinilor suplimentare duce la stres, epuizare și chiar depresie. Învață să folosești NU pentru ca starea ta de spirit să rămână intactă, iar productivitatea la cote maxime. Spunând NU unui nou angajament vei onora obiectivele existente și vei avea posibilitatea de a le îndeplini cu succes.
Așadar, aplică aceste obiceiuri în fiecare dimineață și vei deborda de energie pozitivă pe tot parcursul zilei. Iar între timp, nu uita să te iubești! Acceptă-ți punctele slabe și focusează-te pe punctele forte. Te așteaptă o zi minunată!
Tu cum îți începi ziua?
*Articol participant la competiția SuperBlog 2021.