Sari la conținut

7 Metode de cooperare și conectare cu cei mici

În timp ce noi le arătăm copiilor noștri totul despre lumea înconjurătoare, copiii ne arată despre ce e viața cu adevărat…

Iată câteva metode de cooperare și conectare cu cei mici astfel încât să nu ne simțim copleșiți de energia lor.

  1. Copiii vor să se simtă importanți și acceptați în familie. Așadar invitați-i să participe la ședințele de familie. Prezentați-le și lor programul de peste zi și împărtășiți-le dorințele voastre următoare. Planificați programul în avans și pregătiți-i pentru ce urmează.
  2. Nu le întrerupeți activitatea, așteptați și anunțați următorul pas: „Observ că încă te joci cu mașinuța. În câteva minute ne vom pregăti de culcare.” E foarte posibil să primiți în continuare un „nu”, dar vor învăța treptat obiceiurile casei.
  3. Comunicați direct chiar și cu cei sub un an. De exemplu dacă vreți să ștergeți nasul, comunicați-le intenția voastră. Nevoia de control ascunde o nevoie de siguranță. Chiar dacă nu au discernământ încă, nu le subestimați intuiția. Înțeleg mai mult decât trebuie.
  4. Predați controlul. Dacă vrea să șteargă singur nasul, aprobați sau chiar întrebați dinainte. Cereți o opinie. Oferiți-le ocazia de a lua decizii singuri.
  5. Nu faceți mai multe lucruri deodată. Dacă vrea să vă jucați cu el, lăsați telefonul pentru 15/30 de minute și fiți prezenți emoțional. Disponibilitatea emoțională a devenit azi un lucru sacru. Pentru că noi părinții suntem mereu prinși în ceva. Fie în mai multe activități deodată, fie în mai multe gânduri. Orice ar fi, nu suntem prezenți. Și e necesar!
  6. Recunoașteți și validați. Dacă nu e pregătit încă pentru culcare: „Mai putem aștepta câteva minute, dar apoi e important să ne culcăm.” Și dacă tot nu vrea: „Înteleg că nu vrei, dar e târziu deja și e important să ne culcăm.” Empatia e o armă invincibilă de conectare. Odată ce copilul se simte înțeles, e capabil să facă orice.
  7. Apreciați și încurajați. „Bravo, sunt mândră de tine că te speli singur pe dinți.” Și nicidecum „hai lasă-mă pe mine, că nu știi încă/nu te-ai spălat bine.” Orice pas în plus e un motiv de încurajare, indiferent de rezultat. Nimeni nu poate înainta fără validare.
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin