Sari la conținut

7 metode pentru a evita procrastinarea

Ce este procrastinarea și cum să o eviți? De ce amânăm? Ce o cauzează și care sunt consecințele?

Ți se întâmplă să folosești des expresia „nu am timp”? Trăiești cu senzația că timpul trece prea repede și nu reușești să faci nimic? Amâni mereu lucruri și termini foarte greu un task?

Ei bine, nu ești singurul. Conform unui studiu realizat de psihologul Joseph Ferrari, peste 20% dintre adulții de azi suferă de procrastinare cronică. Asta înseamnă că amână orice, din toate domeniile. Însă ce înseamnă procrastinarea și cum se face diferența dintre o simplă amânare și proscrastinare?

Ce este procrastinarea?

Conform DEX-ului, a procrastina înseamnă a întârzia procesul de execuție a unei lucrări, a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa. Poate deveni o atitudine, un stil de viață toxic. Mai mult decât atât, procrastinarea implică un comportament neproductiv, inutil și întârziat.

Prin urmare, diferența dinte procrastinare și amânarea propriu-zisă care se poate întâmpla oricând, constă în acești trei termeni menționați mai sus. La care se adaugă frecvența. Dacă obișnuim să amânăm continuu, atunci are loc fenomenul de procrastinare.

Care sunt cauzele procrastinării?

Însă ca să înțelegem mai bine acest proces e important să privim imaginea de ansamblu. Procrastinarea nu este genetică și nici nu este un comportament apărut peste noapte. Este o consecință a unor evenimente neplăcute, considerate chiar traume, care pot desconsidera ființa umană.

De exemplu, un copil criticat adeseori de către părinți va deveni un adult cu stimă de sine scăzută, cu un sentiment de insuficiență și incapacitatea de a acționa. Ceea ce va duce de cele mai multe ori la lipsa curajului, la neîncredere în sine și la stagnare. Este incapabil să înainteze în viață, să ia decizii, să preia controlul sau să finalizeze o sarcină.

Dacă oricum nu sunt bun, ce rol mai are?

De ce-aș finaliza treaba asta, dacă oricum nimeni nu mă vede/aude/ascultă/apreciază?

E mai ușor să rămâi în adevărul celorlalți decât să-i confrunți, să le demonstrezi contrariul sau să potențezi resursele pe care le ai. Pentru asta e necesar un efort din partea ta, ceea ce s-ar numi motivație. Dar în situații de critică, de invalidare, de nerecunoaștere, de respingere sau de abandon, stocul e gol, iar resursele inaccesibile.

Consecințele procrastinării

Ulterior, are loc un efect de bumerang. Procrastinarea este cauzată de stima de sine scăzută, amplificată apoi prin nerealizarea obiectivelor propuse. Pentru că întârzierea sarcinilor duce la învinovățire, frustrare, dezamăgire sau furie. Astfel, procrastinarea duce la procrastinare. Odată ce amâni sarcinile, va fi din ce în ce mai provocator să o faci.

Iată 7 metode eficiente pentru a evita procrastinarea

  1. Setează-ți obiective clare. Folosește metoda smart și respect-o. Identifică pașii de acțiune, notează-ți în calendar un dead-line și eficientizează-ți timpul.
  2. Prioritizează-ți sarcinile. Prea multe sarcini alocate într-o zi pot duce foarte ușor la întârzieri sau amânări. Redu din sarcini și începe cu cele mai importante.
  3. Aplică recompensa ca motivație. Fă o listă cu dorințe la care să apelezi atunci când vrei să sărbătorești. Propune-ți o recompensă după fiecare sarcină realizată. Recompensa întărește voința și hrănește stima de sine.
  4. Folosește o agendă și notează ce ai de făcut. După fiecare task, identifică rezultatele și sărbătorește.
  5. Renunță la obiceiurile nocive. Fie că e vorba de social media, fie de email-uri care iau timp inutil, evită să pierzi timp prețios cu obiceiurile care te distrag de la obiectiv. Dacă lucrezi la laptop, îndepărtează telefonul de birou sau închide notificările la email. Reglează-ți ceasul și cronometrează-ți timpul alocat unei sarcini.
  6. Ia pauze sănătoase. O sarcină dificilă poate cauza diverși triggeri care să te pună în situația de a renunța. Poate fi vorba de colaborarea cu o persoană care te domină sau de stări anxioase care să declanșeze frici vechi. Există totodată și voci interioare de critică, de descurajare care să te copleșească într-atât încât să te întorci în starea de non-sens. În cazul acesta, e bine să iei o pauză, să bei un pahar cu apă, să faci exerciții de respirație, să faci sport sau să citești afirmații pozitive care să te readucă pe linia de plutire. Probabil că vei simți mereu nevoia de încurajare și suport, dar adevărul este că nu te poți baza pe nimeni. Fii tu acolo pentru tine. Oferă-ți singur alinare, siguranță și putere.
  7. Focusează-te pe rezultatele de după. În situații de procrastinare, scenariul negativ iese foarte ușor la iveală. Dar cum ar fi să îți imaginezi scenariul ideal? În care sarcina e finalizată, rezultalele la cote maxime, iar tu devii încrezător și recunoscător? Probabil că ți-e greu s-o crezi, dar e foarte posibil. Poți și știi exact cum să faci acest lucru să devină real. Crează-ți scenariul ideal, vizualizează-te în finală și păstrează această imagine pe tot parcursul lucrului.

În concluzie

Procrastinarea nu e un fenomen permanent. Poate fi doar o etapă mică din viața ta care, într-adevăr, te oprește din evoluție și realizare, dar care poate fi oricând învinsă. Oricât de dureroase îți sunt amintirile, oricât de puține persoane ai lângă tine care să te aprecieze, poți oricând să-ți depășești limitele și să-ți realizezi cele mai îndrăznețe vise.

Data viitoare când ai tendința să amâni, întreabă-te sincer ce amâni de fapt, de ce ți-e frică și ce ai de câștigat din asta. Vei descoperi că fricile tale sunt ireale și că beneficiile de după sunt îndeajuns de numeroase încât să merite.

Dacă nu reușești totuși să găsești motivație în ceea ce faci sau dacă ai nevoie de ajutor în gestionarea timpului, lasă-mi un reply la acest email și programează o ședință de coaching.

De asemenea, te invit pe grupul privat de Facebook unde vei găsi numeroase informații utile absolut gratuite.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin