Sari la conținut

Care sunt punctele tale forte?

Copleșiți de griji și responsabilități, tindem să ne ignorăm capacitățile, pasiunile și dorințele personale. Într-o lume care funcționează pe pilot automat, să-ți conștientizezi calitățile, punctele forte și abilitățile nu e tocmai un obicei comod.

Vom afla mai departe ce sunt punctele forte, cum ne putem descoperi punctele forte și cum să le valorificăm.

Ce sunt punctele forte? Dar punctele slabe?

Punctele forte cuprind talente, calități, abilități, lucruri la care suntem buni, interese, activități care ne energizează și ne stimulează intelectual. Pe când punctele slabe fac referire la slăbiciuni, vulnerabilități, activități la care ne pricepem mai puțin. Practic tot ce vrei să îmbunătățești la tine pentru a obține performanță.

Imaginează-ți că ai o barcă și vrei să pleci într-o croazieră pe care o visezi de mult. Observi că barcă are o gaură. Așa că o astupi repede că să nu te scufunzi pe drum. Apoi ești gata de plecare. Totuși, chiar dacă ai astupat gaura, barca nu înaintează până nu ridici pânzele. Dacă gaura reprezintă punctele tale slabepânzele reprezintă punctele tale forte, resursele care te ajută să înaintezi în viață.

Cum să-ți valorifici punctele forte?

Dar care sunt punctele tale forte? Ce te diferențiază de ceilalți? Pentru ce ești complimentat cel mai des? Care sunt atu-urile tale? Ce abilități ai folosit ca să realizezi ce ai azi?

Probabil că nu ți-e ușor să faci o listă, desi sunt sigură că ai destule puncte forte pentru care să fii mândră. La ședințele individuale, cele mai multe dintre cliente încep mai întâi lista cu punctele slabe. Probabil că avem cu toții tendința să ne focusăm pe negativ și pe lipsuri mai mult decât pe partea bună din noi.

De altfel, există și o explicație neurologică pentru care facem asta. Creierul tinde să implementeze mult mai ușor pericolul tocmai pentru a ne proteja, iar punctele slabe fac parte oarecum din categoria pericol. Pentru că nu ne ajută atunci când e vorba de o situație gen luptă sau fugi, mai exact într-o situație de stres.

Însă punctele forte ne salvează viața. Și nu în sensul că reușim să supraviețum, ci pentru că datorită lor suntem capabili să construim un trai autentic, conform cu valorile noastre. Asta este diferența între a avea puncte forte și a le conștientiza. Conștientizarea lor ne îndeamnă la trăire autentică, la desăvârșire, la întregire, deci la evoluție continuă.

Dacă vrei să afli care sunt întrebările tale forte, iată ce întrebări te pot ajuta:

  • Care sunt activitățile care îmi dau cea mai multă energie?
  • Ce făceam bine în copilărie?
  • Ce învăț repede?
  • Despre ce vorbesc cu pasiune?
  • Ce activități îmi vin în mod natural? La ce sunt atent(ă) în mod natural?
  • Care sunt momentele în care mă simt cel mai autentic, mă simt „eu”?
  • Ce fac pentru că îmi place să fac, fără să am neapărat un câștig din asta?
  • Cum arată o zi foarte bună pentru mine? 
  • Care sunt activitățile din viitor pe care le aștept cu nerăbdare? 

Totodată, o părere din exterior este mereu binevenită. Adeseori, cei din jurul nostru pot analiza mult mai obiectiv punctele noastre forte. Așadar, întreabă pe cineva cunoscut (coleg, rudă, prieten) următoarele:

  • Ce lucruri pozitive ai remarcat la mine de-a lungul timpului? Poți să-mi dai niște exemple?
  • Care sunt momentele sau activitățile care mă entuziasmează și mă energizează? În ce mă implic cel mai mult? Poți să-mi dai niște exemple?
  • Dacă ar fi să îi povestești cuiva despre mine, ce i-ai spune în câteva cuvinte? 

Investește în tine

O altă metodă pentru a-ți valorifica punctele forte este să le îmbunătățești pe cele slabe. Cum? Fă o listă ce îți dorești să faci mai bine, ce vrei să înveți mai mult, ce obstacole întâlnești în calea succesului tău. Apoi caută metode de soluționare, precum formare suplimentară, cursuri, lectură, participare la ateliere de autocunoaștere și dezvoltare, etc.

Investește în tine în direcția dorită și focusează-te pe rezultatele obținute.

În concluzie

Punctele forte fac parte din caracterul tău, din tot ce ai devenit pe parcurs, ce ai învățat și ce ai implementat. Fii conștient/ă în fiecare zi de cine ești și ce poți și focusează-te mereu pe rezultatele obținute. Iar atunci când nu își iese ceva, mai încearcă o dată, și încă o dată, și apoi învață. Orice nereușită este o lecție în plus. Poate că nu îți doreai cu adevărat, poate că nu îți este de folos sau poate ai descoperit alte atu-uri ale tale pe parcurs. Precum perseverența, răbdarea, devotamentul, pasiuni diferite, etc.

Oricum ar fi, dă-ți voie să nu fii bun/ă la toate. Dar fii conștient/ă de ceea ce știi și valorifică-ți talentele. Acceptă că poți avea propriile puncte forte și nu te compara cu ceilalți. Nu poți fi ca cei din jurul tău, însă ceea ce știi, știi foarte bine, și asta e important.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin