Fiecare relație începe cu tine! O spun eu, alți mii de specialiști și Valeriu Pănoiu în Cartea relațiilor apărută la Editura For you în 2018.
Coach Relațional la bază, tind să mă focusez pe emoții și stimă de sine în ședințele de coaching. Prin urmare nu aveam cum să omit această carte atunci când am zărit-o pe rafturile editurii menționate. Cartea Relațiilor îmi întărește toate convingerile și teoriile despre relații și aș vrea să le rezum în acest articol.
Cea mai frecventă greșeală în relații, secretul unei căsnicii durabile, păcatele iubirii, semnele unei relații toxice, principalul motiv de divorț și multe alte subiecte incitante veți găsi în această carte.
Relațiile nu sunt bazate pe o iubire necondiționată. Pare dur, dar e adevărat și cred că e momentul să acceptăm acest lucru. Iubirea necondiționată e doar în raport cu Dumnezeu și, uneori, în raport cu ai noștri copii. Până într-un anumit punct, pentru că la un moment dat, chiar și noi părinții, ajungem la un moment dat să avem așteptări de la copiii noștri. Deci intervine condiționarea, și atunci iubirea devine un schimb.
Prin urmare, relațiile de cuplu se bazează pe un schimb echitabil. Partenerul completează goluri sau acoperă lipsuri. Atragem oamenii de care avem nevoie. Da, ne îndrăgostim spontan și imprevizibil. Dar cu un sens. Căci nimic nu e întâmplător.
„În relație, iubirea este un echilibru într-un schimb.” (Valeriu Pănoiu)
Autorul îndrăznește chiar să spună că iubirea este un set de comportamente dobândite în copilărie, o proiecție a ceea ce am trăit. Și confirm acest lucru din practică. Am lucrat cu oameni care nu știau ce este iubirea. Poate că o simțeau și nu aveau capacitatea de a o identifica. Poate o trăiesc și nu știu. Cel puțin asta este percepția lor. Pentru că da, percepem iubirea diferit, în mare parte în funcție de ce am văzut în mediul nostru familial.
Cu mintea de copil, copiem modele și preluăm tipare. Dacă tatăl este în mare pare absent, atunci interpretăm iubirea ca fiind un sentiment distant, fără nevoia de apropiere. Dacă mama tace și face, înțelegem că în iubire trebuie să fii înțelegător și supus. Când părinții folosesc violența, atunci iubirea este percepută ca o modalitate prin care domini.
Și chiar dacă la maturitate descoperim iubirea în definiția ei pură, o acceptăm greu și poate părea incomodă. Pentru că este din afara rutinei noastre, din afara zonei de confort. Este o necunoscută care incomodează, menită să ne schimbe și să ne reseteze mental. De altfel, extrem de utilă și necesară. Dar avem noi deschiderea de a o înțelege?
Nu poți iubi pe cineva decât în măsura în care te iubești pe tine. „Cel care-și iubește femeia pe sine se iubește.” (Efeseni 5, 28-30)
Procesul poate fi dureros, pentru că orice schimbare ne copleșește, ne răstoarnă din fotoliul nostru existențial. Și se întâmplă adeseori să întâlnim partenerul potrivit, dar să nu-l înțelegem ca atare. Să-i negăm iubirea, să-i găsim nod în papură, să-l evităm chiar. Pentru că, nu-i așa, ce știm noi despre iubire? Cum adică să începem o relație normală, cu sentimente reale, dacă noi știm că iubirea înseamnă dominare, putere, ascultare, violență, absență? Dacă vrei să schimbi rolul, e important să schimbi actorul. Să faci ceva cu tine în primul rând!
„Aici pe planeta noastră totul este de trăit, de rezolvat, de vindecat, de rafinat, de transformat, de sublimat.” (Valeriu Pănoiu)
„Orice relație te crește, te cizelează, creează o versiune mai bună a ta. Chiar dacă nu toate relațiile durează, te îndrăgostești ca să-ți mai vindeci o frică sau o convingere negativă. Cine fuge de relații, fuge de cea mai mare frică a sa. Poate însemna totodată că durerea acumulată este atât de mare încât apare frica de frică.”
Și astfel continuă autorul în Cartea Relațiilor. Veți găsi răspunsuri la multe experiențe pe care le-ați trăit deja și interpretări pentru situațiile care le trăiți chiar acum. Consilier, scriitor, formator și astrolog, Valeriu Pănoiu oferă soluții practice și exemple de relații care vă pot ajuta în construirea celei mai frumoase povești de iubire. Aduce idei inovatoare și menționează concepte salvatoare care vă pot direcționa spre schimbarea de care aveți nevoie.
Cartea Relațiilor este o carte despre viață, despre nevoile și dorințele fiecăruia dintre noi. Despre greșeli și lecții pe care trebuie să ni le asumăm pentru a construi relația de cuplu dorită. Totodată, este un îndemn la conștientizare și iubire de sine – factori extrem de importanți pentru durabilitatea unei relații. Dar mai ales pentru cizelarea relației cu sine.