Sari la conținut

Ce nu stiati despre Mihai Eminescu?

  • Cultură

Data de 15 ianuarie este una simbolică pentru cultura națională. Acum 171 de ani pe data de 15 ianuarie 1850 s-a născut un mare poet românesc, Mihai Eminescu. De-a lungul timpului au existat mai multe controverse privind viața și moartea poetului. Dar iată câteva lucruri mai puțin știute despre Luceafărul poeziei românești.

Știați că…

  1. Mihai Eminescu a debutat cu poezia De-aș avea în Revista Familia în 1866. Pe atunci numele său era Eminovici, iar Iosif Vulcan, directorul revistei l-a schimbat în Eminescu.
  2. Cu toate că Mihai Eminescu avea o memorie fenomenală, nu reușea să țină minte numere și ura matematica. O considera una dintre cele mai grele științe de pe fața pământului.
  3. În 1883, poetul i-a mărturisit lui Maiorescu dorința sa de a se călugări. În perioada în care era stricat cu lumea știa că nu mai există salvare pentru el și dorea să intre la o mânăstire din București.
  4. Marea iubire a vieții sale a fost Veronica Micle, pe care a lăsat-o și însărcinată. Dar din păcate, copilul s-a născut mort (în 1879).
  5. Veronica Micle s-a sinucis la 50 de zile după moartea poetului.
  6. Mihai Eminescu vorbea 10 limbi străine: germană, latină, greacă, italiană, franceză, turcă, spaniolă, albaneză, sanscrită și sârbă.
  7. Poezia eminesciană a fost tradusă și în Asia în 1969 de către Amita Bhose, o indiancă stabilită în România. Iar poetul este primul traducător român din sanscrită. A studiat sanscrita la Universitatea din Berlin.
  8. Poetul era un adevărat patriot. Formula sa de salut era Trăiască nația!.
  9. Cu toate că Mihai Eminescu a avut mai multe probleme de sănătate, a scris poezii până în ultimul său ceas. Ultimele sale poezii au fost Viața și Stele în cer.
  10. Mihai Eminescu a murit in Sanatoriul de Boli Mentale din București, iar ultimele sale cuvinte au fost – Sunt năruit.
  11. Cauza morții (15 iunie 1889, avea 39 de ani) a fost inițial sifilisul. Dar după aproape 100 de ani, experții de la Academia Română au declarat că poetul suferea de o ateroscleroză precoce şi de o personalitate de tip bipolar. Tratamentul greșit folosit pentru sifilis, se folosea mercur, de fapt i-au grăbit sfârșitul.
  12. În 1987 a apărut singurul film cu viața poetulului, intitulat Luceafărul, regizat de Emil Loteanu.

Vezi aici cărți scrise de Mihai Eminescu la prețuri minime.

Oamenii se împart în două categorii: unii caută toată viața și nu găsesc, alții găsesc și nu sunt mulțumiți.

Mihai Eminescu

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin