Ce nu stiati despre Mihai Eminescu?

 • Cultură

Data de 15 ianuarie este una simbolică pentru cultura națională. Acum 171 de ani pe data de 15 ianuarie 1850 s-a născut un mare poet românesc, Mihai Eminescu. De-a lungul timpului au existat mai multe controverse privind viața și moartea poetului. Dar iată câteva lucruri mai puțin știute despre Luceafărul poeziei românești.

Știați că…

 1. Mihai Eminescu a debutat cu poezia De-aș avea în Revista Familia în 1866. Pe atunci numele său era Eminovici, iar Iosif Vulcan, directorul revistei l-a schimbat în Eminescu.
 2. Cu toate că Mihai Eminescu avea o memorie fenomenală, nu reușea să țină minte numere și ura matematica. O considera una dintre cele mai grele științe de pe fața pământului.
 3. În 1883, poetul i-a mărturisit lui Maiorescu dorința sa de a se călugări. În perioada în care era stricat cu lumea știa că nu mai există salvare pentru el și dorea să intre la o mânăstire din București.
 4. Marea iubire a vieții sale a fost Veronica Micle, pe care a lăsat-o și însărcinată. Dar din păcate, copilul s-a născut mort (în 1879).
 5. Veronica Micle s-a sinucis la 50 de zile după moartea poetului.
 6. Mihai Eminescu vorbea 10 limbi străine: germană, latină, greacă, italiană, franceză, turcă, spaniolă, albaneză, sanscrită și sârbă.
 7. Poezia eminesciană a fost tradusă și în Asia în 1969 de către Amita Bhose, o indiancă stabilită în România. Iar poetul este primul traducător român din sanscrită. A studiat sanscrita la Universitatea din Berlin.
 8. Poetul era un adevărat patriot. Formula sa de salut era Trăiască nația!.
 9. Cu toate că Mihai Eminescu a avut mai multe probleme de sănătate, a scris poezii până în ultimul său ceas. Ultimele sale poezii au fost Viața și Stele în cer.
 10. Mihai Eminescu a murit in Sanatoriul de Boli Mentale din București, iar ultimele sale cuvinte au fost – Sunt năruit.
 11. Cauza morții (15 iunie 1889, avea 39 de ani) a fost inițial sifilisul. Dar după aproape 100 de ani, experții de la Academia Română au declarat că poetul suferea de o ateroscleroză precoce şi de o personalitate de tip bipolar. Tratamentul greșit folosit pentru sifilis, se folosea mercur, de fapt i-au grăbit sfârșitul.
 12. În 1987 a apărut singurul film cu viața poetulului, intitulat Luceafărul, regizat de Emil Loteanu.

Vezi aici cărți scrise de Mihai Eminescu la prețuri minime.

Oamenii se împart în două categorii: unii caută toată viața și nu găsesc, alții găsesc și nu sunt mulțumiți.

Mihai Eminescu

Spread the love

8 comentarii la „Ce nu stiati despre Mihai Eminescu?”

 1. Pingback: pic5678

 2. Pingback: press to continue

 3. Pingback: kardinal stick

 4. Pingback: Drogen

 5. At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *