Sari la conținut

Cele mai importante decizii radicale

Andy Szekely explică în cartea sa Decizii radicale pentru oameni deștepți 12 decizii radicale menite să elimine orice convingere limitativă. Convingerile distructive pot spune multe despre stilul de viață al unei persoane și despre blocajele sale emoționale. De aceea e important să le conștientizăm și să le modificăm. Cum? Prin suprascriere și prin resemnificare. Astfel noile convingeri devin decizii radicale!

Mai departe vom afla care sunt cele mai importante decizii radicale și cum ne pot influența viața.

Deși autorul exemplifică și detaliază 12 decizii în total, eu o să mă axez pe 3 dintre ele. Totodată, în cartea menționată mai sus veți găsi exerciții educative care vă îndeamnă la cunoaștere de sine. Așadar, nu uitați să aveți la îndemână un pix și o agendă. Vă veți dori să rețineți aceste informații. Iar eu nu m-aș baza doar pe memorie.

De ce 12 decizii radicale?

Pe baza experienței de 20 de ani în dezvoltare personală și consultanță, Andy Szekely vorbește despre 6 arii ale vieții, iar pentru fiecare arie dezvoltă câte două decizii. Mai exact, ariile vieții sunt acele domenii valoroase care fac viața unui om să devină împlinită. Asemănătoare cu valorile din Roata Vieții (instrument de coaching), aceste arii oferă mai multă claritate și ajută la identificarea unor obiective esențiale.

Iar conform autorului, cele 6 arii cuprind:

  1. Carieră (Performanță)
  2. Conectare (Relații)
  3. Cash (Prosperitate)
  4. Corp (Sănătate, vitalitate)
  5. Contribuție (Leadership)
  6. Creștere (Evoluție personală).

Dar ce este o decizie radicală? Este un moment de responsabilizare și asumare asupra modului de a reacționa și a gândi. Odată cu schimbarea convingerilor negative are loc o schimbare de paradigmă. Mai clar spus,

O decizie radicală este o schimbare de paradigmă într-o arie de viață importantă, cu consecințe pe termen lung.

Iar cele mai importante 3 decizii radicale din punctul meu de vedere sunt:

Decizia 1: Numai eu sunt responsabil să devin ce sunt capabil

Această decizie face referire la aria numărul 1 – Carieră. Nivelul de performanță și de satisfacție din punct de vedere profesional se datorează în procent maxim doar nouă. Nimeni altcineva nu este responsabil de ceea ce am realizat până acum și de nivelul de performanță la care am ajuns.

Pentru a ajunge la această decizie, e bine să înțelegem ce convingeri ne-au limitat în trecut. Una dintre ele ar fi acuzația asupra părinților și a mediului familial.

Exemplu de convingeri: Nu sunt unde vreau să fiu pentru că părinții mei nu m-au înscris la facultate sau Am început să lucrez forțat pentru că era nevoie de bani în casă și nu am reușit să performez în niciun domeniu.

Da, poate fi adevărat până la un anumit punct. Dar întotdeauna există un moment în care fiecare dintre noi are puterea de a face o schimbare. Are datoria de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile sale fără a juca un rol de victimă și fără a învinovăți pe alții.

Iată câteva întrebări ajutătoare pentru a pune în practică decizia de mai sus:

  1. Care este talentul meu?
  2. Le pun în valoare la cel mai înalt nivel?
  3. Ce calități unice am?
  4. Ce activități mă energizează?
  5. Cum îmi petrec timpul cel mai des?

Decizia 5: Merit fără doar și poate, mai multă prosperitate!

Este o decizie extrem de puternică la nivel mental. Poate fi sursa prosperității și abundenței.

Este un mod de a gândi care îți poate aduce bogăție nelimitată. Dar ca să ajungi la această decizie, autorul recomandă să acorzi câteva momente de reflecție asupra următoarelor întrebări:

  1. Ce convingeri ai despre bani?
  2. Ce convingeri ai despre oamenii cu bani?

Decizia 9: Sunt 2 scopuri pentru o relație firească: partenerii să se iubească și să crească.

Decizia 9 face parte din aria Conectare cu referire la Relații. Relațiile interumane sunt factori determinanți în dezvoltarea noastră personală. Relația de cuplu este una dintre cele mai dominante relații din viața noastră. Iar nevoia de iubire este una dintre cele mai des întâlnite nevoi, iar ea poate fi împlinită în special prin relația de cuplu.

Întrebări ajutătoare pentru a pune în practică decizia 9:

  1. Ce e necesar să schimb la mine pentru a atrage comportamentul dorit din partea partenerului?
  2. Când mă simt cel mai iubit/ă? Partenerul știe acest lucru?
  3. Ce am eu de învățat de la partenerul meu?

Idei și soluții:

Stabiliți împreună un ritual comun – o ieșire în doi în care puteți dezvolta idei de creștere, unde puteți comunica sincer și direct.

Încheiere

Cu aceste 3 decizii închei articolul pentru a vă lăsa să meditați în pace la cele citite anterior. Iar dacă doriți să descoperiți și celelalte 9 decizii vă invit să citiți întreaga carte. O găsiți și aici. La finalul cărții vei găsi un program de practică de 36 de zile pentru instalarea tuturor deciziilor.

În final, găsesc această carte eficientă în schimbarea de paradigmă în toate ariile vieții într-atât încât să ducem o viață autentică, conformă cu propriile valori și principii, în care să ne dezvoltăm potențialul la maxim și să ne îndeplinim toate obiectivele. Vă invită să acționați cu profesionalism și curaj în identificarea și valorificarea talentelor nedescoperite și în resetarea tiparelor cognitive.

Citiți, iubiți, trăiți!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin