Care este stilul tău de comunicare? Cum poți gestiona conflictele? Cum să comunici într-un mod asertiv? Care sunt tehnicile de comunicare asertivă?
Comunicarea este modul prin care stabilim relații cu cei din jurul nostru, interacționăm și facem schimb de informații, gânduri, emoții sau idei. Vrem să ne înțelegem bine cu ceilalți și să ne putem descurca în orice situație, de aceea este important să încercăm mereu să ne îmbunătățim modul în care comunicăm.
Care sunt stilurile de comunicare?
Există 3 stiluri principale de comunicare pe care oamenii le folosesc în relațiile cu cei din jur:
Care crezi că este stilul tău de comunicare? Citește mai departe.
Cum putem comunica într-un mod asertiv?
Comunicarea asertivă presupune respectarea opiniilor celorlalți, exprimarea directă și sinceră a propriilor nevoi și emoții și apărarea drepturilor personale. Prin comunicare asertivă putem gestiona relațiile interumane, preveni conflictele, atinge obiectivele și refuza fără a ofensa.
Iată cum putem comunica asertiv cu cei din jurul nostru:
De exemplu, dacă aveți de-a face cu un coleg care vă deleagă din sarcinile sale, alegeți să comunicați asertiv, folosind un context sincer și un ton calm.
„Îmi pare rău, nu pot să accept. Sunt foarte ocupată și aș vrea să termin ce am de făcut.”
Într-o comunicare pasivă răspunsul ar suna cam așa:
„Da, ok.” Deși persoana în cauză ar gândi „of, trebuie s-o fac și pe asta, că altfel mă ține minte și o să se supere”. Dar nu-și exprimă opinia, acceptă fără să pună limite și ajunge astfel să se epuizeze, din dorința de a nu supăra sau din frica de respingere.
Iar într-o comunicare agresivă:
„Iar îmi dai mie treaba ta? Dar tu nu ești în stare?”. Categoric ofensează, critică și stârnește astfel un conflict.
Așadar, comunicarea asertivă este cea mai eficientă tehnică.
Tu cum ai fi răspuns?
De ce este atât de important să comunicăm eficient?
Comunicarea este cartea noastră de identitate în societate și nu numai. Ceea ce vorbim gândim. Iar ceea ce gândim facem. Prin urmare, cuvintele sunt foarte importante în definirea noastră ca indivizi.
Cine suntem noi într-un dialog? Ce vrem să transmitem? Care este modul nostru de comunicare?
În funcție de cuvintele pe care le folosim construim o anumită imagine publică. Putem inspira, putem dezamăgi, putem îndepărta sau putem construi relații armonioase.
Iar pentru ca modul în care comunicăm să fie unul eficient, este important să luăm aminte la câteva aspecte esențiale:
- Cuvintele alese – decente, neutre, pozitive.
- Momentul potrivit. Nu este indicat să continuăm un dialog când furia atinge cote maxime. Luați o pauză de 10 minute, beți un pahar de apă, ieșiți din cameră sau numărați de la 1 la 10 în ordine descrescătoare. Și puteți chiar verbaliza necesitatea unei pauze: „Aș prefera să vorbim mai târziu despre acest subiect, pentru că este unul important pentru mine și merită potențat într-un moment mai potrivit.”
- Ascultarea activă. Adică să lăsăm interlocutorul să termine ce are de zis, fără să intervenim și să empatizăm cu emoțiile sale. Totodată este important să fim ca o tablă goală pentru a evita să trecem povestea celuilalt prin filtrul experiențelor noastre. Pentru că nu e despre noi!
- Exprimarea emoțiilor și identificarea unui context: „Mă deranjează când… pentru că mă simt…”
- Propunerea unor idei și soluții: „Mi-ar plăcea să…”, „Aș dori ca data viitoare să…”.
- Feedback pozitiv atunci când vrem să spunem NU: „Îți mulțumesc pentru că m-ai ales pe mine, dar…”, „Apreciez că…”, etc.
Folosești deja vreuna dintre aceste tehnici? Care crezi că funcționează cel mai bine?
În concluzie
Toate aceste aspecte pot fi luate în considerare indiferent că vrem să gestionăm un conflict, să contruim relații armonioase, să spunem NU sau să obținem ceva. Pot fi tehnici de comunicare pe care să le aplicăm în domeniul vânzărilor când vrem să convingem sau în relația de cuplu când vrem să obținem ceva de la partener.
Oricum ar fi, e recomandat să spunem NU atunci când ceva contravine valorilor noastre, să ne exprimăm emoțiile cu voce tare și sincer, să respectăm opiniile celorlalți și să ascultăm asctiv. Este senzațional câte lucruri poți afla despre celălalt când asculți activ. Nu e ușor, pentru că intervin propriile tale emoții și amintiri, dar poți descoperi perspective noi și modalități diferite de soluționare.
Dacă ți-e greu să gestionezi un conflict sau să-ți exprimi emoțiile înseamnă totodată că nu ai foarte multă încredere în tine și nu știi cum să fii tu indiferent de situație. Poate tinzi să te pierzi în conversații inutile și te trezești spunând DA când tu ai vrea să strigi NU.
Dacă vrei să afli care este stilul tău de comunicare și cum să comunici mai eficient, te invit la un atelier de conectare și relaționare.
Iar dacă vrei să te cunoști mai bine și să înveți să comunici eficient fără a-ți încălca valorile și nevoile, te invit să te programezi pentru o ședință de coaching gratuită valabilă doar în luna martie. Lasă-mi un mesaj pe whatsapp la 0743420055 sau pe adresa de gmail [email protected].