Sari la conținut

Cum să lucrezi de acasă cu copii?

Fie că ești freelancer sau angajat, munca de acasa implică numeroase transformări și provocări pentru care trebuie să fii pregătit. Deși munca remote are destule avantaje, despre care am scris aici, este nevoie de câteva reguli de organizare si eficientizare pentru rezultate optime.

Însă cea mai mare provocare atunci când lucrezi de acasă este să obții succes atunci când ai copii mici. Cum poți face asta?

Reguli de organizare si eficientizare când lucrezi de acasă

  1. Oranizează-ti ziua în funcție de copil. Astfel, vei avea randament maxim la locul de muncă și vei fi și o mamă împlinită. Fă ceea ce nu poți face cu el de față atunci când el doarme. De exemplu dacă ai o întâlnire video, programeaz-o în ora de somn a copilului.
  2. Dacă se ivește o întâlnire neprogramată e bine să ai căști care să aplaneze zgomotul din fundal. Și să folosești punctul vulnerabil al copilului pentru a-l ține ocupat. Dacă de obicei nu îi dai telefonul, acum ar fi momentul potrivit. Sau un desen animat care îi place. Sau orice jucărie preferată sau interzisă. Da, știu, nu asta ar face o mamă perfectă. Dar tu nu ești perfectă și nici nu vrei să fii. Tu lucrezi de acasă, iar asta nu e puțin lucru.
  3. Lucrează cu copilul lângă tine. Nu ai cum să îl lași singur. Și nici nu stă. Fă-ți un mic birou în colțul camerei lui. Cu un fundal neutru, căști și imposibilitatea ca el să apară în spatele tău în timpul unei conferințe. Jucăriile îl vor ține ocupat măcar pentru o perioadă de timp, iar prezența ta îl va liniști. Sau mută-l pe el în biroul tău. Asumă-ți un pic de mizerie în birou cu prețul liniștei lui. Merită!
  4. Încearcă să eviți țipete pe fundal sau apariția lui spontană în fața camerei. Prin atragerea atenției cu jucării sau diverse activități, dar și prin educare. Copilul începe să înțeleagă cam de la 1 an ce are voie și ce nu. Dacă îi vei repeta într-una că nu are voie într-un anumit loc va asculta.
  5. Dacă vei fi întrerupt de copil trebuie să reacționezi cu profesionalism. Recunoști față de interlocutor că ai un copil, îți ceri scuze și continui. Sau ceri o pauză dacă e urgent. Dar nu nega ceea ce se întămplă. Fii profesional până la capăt.
  6. Ai grijă ca cel mic să nu aibă nicio nevoie înainte de a începe o conferință. Verifică-i scutecul, schimbă-i hainele dacă între timp s-a udat, hrănește-l, lasa-i apa la vedere și multe jucării în preajmă. În principiu daca toate acestea sunt realizate, și dacă te și simte în apropiere, copilul nu are nevoie de altceva. Ai câștigat cel puțin o oră bună de muncă. Și câte nu poți face într-o oră.

În condițiile în care un copil solicită atenție 24/24, 7/7, uneori până și 15 minute de răgaz poate părea o eternitate. Suntem în stare să credem că putem schimba un univers întreg în aceste minunate 15 minute.

Așa cum cred eu acum, scriind acest articol, în prezența celui de-al doilea băiat de 1 an și 10 luni, pe care tocmai l-am schimbat și hrănit, iar acum se joacă cu o mașinuță și îmi mai aruncă câte un zâmbet de încurajare – Hai, mamă, știu că poți. Sau poate vrea să zică Mai termini o dată ca să te joci cu mine? Oare ce-o fi în căpușorul lui? Până la momentul adevărului, eu continuu.

Dacă munca în sistem remote este un lucru nou pentru tine, o să ai nevoie de timp și răbdare pentru a te obișnui. Și mai ales pentru a nu intra în depresie. Da, exact, depresie! De ce? Pentru că nu vei mai fi înconjurat de oameni, prieteni, colegi.

Nu vei mai interacționa cu persoanele dragi cu care ești obișnuit și totul se poate transforma într-o liniște deranjantă. Te vei regăsi cu sinele tău, singur, între patru pereți. Dacă nu ai obiceiul să lucrezi izolat, dacă autocunoașterea nu este un proces agreabil pentru tine, atunci tranformarea poate fi apăsătoare.

Citește mai departe Sfaturi pentru o viață echilibrată și o atitudine deschisă pentru a depăși provocările unui job remote.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin