Sari la conținut

De ce sunt atât de importante sinceritatea și deschiderea într-o relație?

Willard Harley, consilier matrimonial, explică foarte clar în cartea Nevoile ei, nevoile lui. Secretele unei relații de cuplu durabile de ce sunt atât de importante sinceritatea și deschiderea într-o relație.

Femeia are, în primul rând, o nevoie acută de siguranță pe care o obține prin sinceritate și deschidere. Dacă partenerul nu îi comunică sincer și deschis planurile, gândurile și activitățile, atunci încrederea îi este subminată, și implicit nevoia de siguranță.

Adeseori această nevoie este confundată cu o nevoie de control sau cu gelozie. Însă pentru femeie este important să se simtă prioritizată. Prin informare, este asigurată că existența ei contează și că oricât de ocupat ar fi bărbatul, ia aminte de părerea ei și de rolul ei în viața lui.

Simplul fapt de a împărtăși ce are el pe suflet îi transmite ei siguranță. Ești importantă pentru mine și ești în gândurile mele. Părerea ta contează pentru mine.

Dar acest lucru nu este întotdeauna înțeles de câtre bărbat astfel. De cele mai multe ori se simte sufocat, controlat sau chiar constrâns. El nu are această preferință de deschidere și de comunicare și nici nu reprezintă o nevoie emoțională pentru el.

Însă nu tot ceea ce reprezintă o căsnicie e plăcut și de preferat. Așa cum și femeia face lucruri mai puțin plăcute pentru ea, și mai mult în avantajul partenerului, așa și bărbatul poate învăța să facă ceva nou, poate incomod, dar categoric în avantajul său pe termen lung.

Sinceritatea ocupă un loc foarte important într-o căsnicie, iar secretele nu au ce căuta.

Oricum ar fi, esențial este că sinceritatea ocupă un loc foarte important într-o căsnicie, iar secretele nu au ce căuta. Cu puțină negociere, partenerii pot depăși orice obstacol și cu cât dețin mai multe informații unul despre altul, cu atât vor fi mai capabili să se înțeleagă și să-și rezolve problemele.

Foarte multe cupluri depun eforturi zilnice pentru păstrarea unei armonii interne, însă fără deschidere și sinceritate aceste eforturi sunt inutile. Dacă, de exemplu, soția îi cumpără continuu cadouri soțului, iar el nu apreciază acest gest, femeia va simți frustrare și nedreptate, pentru că eforturile nu îi sunt apreciate.

Sau sunt cazuri în care soțul îi cumpără soției flori la care ea este alergică, și atunci ajungem din nou la un drum mort. Însă toate aceste situații pot fi rezolvare printr-o comunicare sinceră. Atât de importantă este cunoașterea nevoilor celuilalt, și apoi aplicarea și respectarea acestora.

Prin sinceritate emoțională înțelegem confesiuni și împărtășiri legate de planuri, idei, preferințe, gânduri și activități.

Totodată, prin sinceritate emoțională înțelegem și confesiuni și împărtășiri legate de planuri, idei, gânduri și activități. Îi oferi astfel partenerului siguranță și încredere, plus confirmarea că e important pentru tine și că face parte din viața ta. Nevoia de apartenență este o altă nevoie extrem de importantă pentru orice ființă socială. Iar în acest caz vorbim de nevoia de apartenență într-o relație.

De multe ori bărbatul, pentru că nu are acest obicei de deschidere, atunci când este sunat la serviciu de câtre soție consideră că este verificat. Însă, de cele mai multe ori, femeia doar își arată afecțiunea și grija față de el. Simte nevoia să-l audă și să-i vorbească.

Dar cum partenerul reacționează adeseori ofensiv, femeia începe să se îndoiască. Și se formează astfel un cerc vicios. Grija ei se transformă în ceea ce soțul interpretează încă de la început – în gelozie. Când de fapt nu era decât un gest de afecțiune.

Odată cunoscute aceste nevoi și aceste modalități de manifestare a iubirii, ambii parteneri vor fi mai toleranți și mai binevoitori unul față de celălalt. Dar cum să știe bărbatul că femeia îl sună din grijă, dacă nu-și vorbesc? Iată câte situații dramatice pot preveni sinceritatea și deschiderea.

Întrebări la care să meditezi și pe care să le discuți apoi cu partenerul:

  • Ești de acord cu ideea că nu trebuie să existe secrete într-o căsnicie?
  • Ești de acord că sinceritatea este o nevoie de bază a unui mariaj?
  • Cum te simți atunci când partenerul tău nu-ți împărtășește gândurile și trăirile lui?
  • În ce direcție ai vrea ca partenerul tău să fie mai deschis cu tine?

Care este limbajul iubirii tale?

Lasă-mi datele tale de contact și-ți voi trimite testul pe email.

Nu facem spam! Citește [link]politica noastră de confidențialitate[/link] pentru mai multe informații.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin