Sari la conținut

Divina Fantezie de Ion Scriba

Ion Scriba este un poet- filosof care a publicat cinci volume de poezie. Trei dintre ele sunt adunate într-o colecție de poezie filosofic-spirituale numită Divina Fantezie.

Divina fantezie cuprinde Cosmiada, Scribtura profană și Iubind în legitimă apărare publicate în 2018 la Editura Izvorul Cuvântului.

Încă din primul volum, l-am descoperit pe Ion Scriba cu o gândire genială transpusă prin versuri creatoare de o fantezie năucitoare. Deși simplu muritor, ba chiar poet necunoscut, scrie de parcă o face de milenii întregi. De parcă a fost el însuși martor la Facerea lumii.

În Cosmiada, Ion Scriba reușește să completeze geneza prin detalii mirifice. Treptat, reușește să dezvăluie cu simplitate și profunzime Adevărul cosmic.

Ce-i nou, din vechi se zămislește!/ E geniu cel care pricepe/ Acest sfârșit ce-abia sfârșește/ Si-un început pân-a nu-ncepe!/ Iubire, spune morții: NU!/ Fiți genii – TU și TU și TU!! (Fiți genii)

După ce i-am cunoscut pe Eminescu, pe Bacovia, pe Stănescu, pe Alecsandri aveam impresia că nu mai este nimic nou de descoperit în poezie. Poate de aceea ne-am îndreptat atât de vehement spre genul literar epic. Pentru că noi, cititorii, suntem mereu în căutare de nou, de extraordinar.

Dar pentru mine exact asta a fost Ion Scriba – extraordinar. Nu neapărat nou, pentru că adeseori m-a dus cu gândul la Einstein, la Newton, la Eminescu, la Platon și la multe alte personalități cunoscute care au uimit prin înțelepciune și genialitate. Însă Ion Scriba înglobează filosofie, poezie, emoție și știință într-un singur vers.

Când s-a pornit, Viața e val/ Fenomenal, inerțial,/ Fatal și exponențial.

Ion Scriba are un talent înnăscut de a scrie despre tainele Universului și ale Cerului, despre sensurile de dincolo de viață și efemeritate. Face referire cu ușurință la Adevărul cosmic și esența Divinității. Și relevă dramatismul itinerariului existențial prin neputința sa de a-și depăși condiția.

Scribtura profană vorbește deschis despre chintesența ființei umane, istoria omului și a locului său în Univers. Dar mai ales despre sensul primordial și materia cosmică. Răsădit din sămânța divină, omul trăiește veșnic cu dorul pentru acasă, care nu este altundeva decât în Cer. Prin urmare, setea de Absolut este adânc înrădăcinată în ființa umană, pedepsită prin păcatul originar de a-și duce veșnic traiul pe tărâmuri terestre.

Însă cum altfel ar avea loc împlinirea ființei?

Vreau Setea de-absolut să-mi sting./ Înaltul în Adănc înoată./ Spiritul Cercului mi-arată/ Extremele cum se ating.

Ființa șade împietrită/ La gândul înfiorător,/ De-a exista rătăcitor, /Etern, în bezna infinită.

Pe umeri port crucea Ființei/ Da-s fericit că sunt prezent,/ Să urc Golgota Conștiinței/ Acestui sfânt Eveniment.

Iubind în legitimă apărare reprezintă un drum inițiatic presărat cu marile întrebări ale vieții, cu deveniri și transformări substanțiale ale omului mărginit.

Sunt o Celulă gânditoare,/ Un strop de rouă reflectând/ Realitate prin Cuvânt/ Și Cerului o întrebare.

Eu nu de azi de ieri te urmăresc/ te-am urmărit prin veacuri și Istorii/ Și pe exorbitante traiectorii/ Să te-ntâlnesc să-ți spun cât te iubesc. (Sunt cel ce și-a găsit Iubirea)

Poezia capătă un ton nostalgic prin neputința materiei de a se eterniza în Absolut. Captiv într-o lume ștearsă și mărginită, omul nu are de ales decât să iubească mai presus de fire.

Sortită-n veci să fie sclavă/ Nestăpânitei sale firi/ Întreaga lume e-o epavă/ pe fundul mării de Iubiri./ Pe Cer, Ideea de Femeie/ Nu poate fi decât o stea./ O văd prin adâncimi Lactee/ Cum priveghează Dragostea. (Ideea de Femeie)

Singura salvare a omului este Iubirea. Singura cale pentru a-și domoli setea de Absolut este Iubirea.

Că-n Galaxie și în soare/ Stau forțe gata de război/ Dar cât Iubirea stă-n picioare/ Nu va cădea Cerul pe noi.

Prin versurile lui Ion Scriba explorăm lumi profund existente în conștiința umană, dar atât de necunoscute. Uneori avem nevoie de o trezire spirituală, de o conștientizare vie a sinelui nostru Divin pentru a deveni ceea ce mereu am fost – Oameni mai presus de oameni. Astfel încât să ne reașezăm pe această treaptă a existenței verticali și dezmărginiți!

Ion Scriba ne invită totodată să renaștem dintr-o moarte a spiritului și să privim lucid, cu un al treilea ochi în frunte, Adevărul, Sensul și Iubirea.

Trilogia Divina Fantezie poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Izvorul Cuvântului la doar 54 de lei.

Tot ceea ce nu privește absolutul nu mă interesează. Mallarme

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin