“Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!“
Ion Creangă, Amintiri din copilărie
Ei bine, exact așa mă simt și eu odată cu venirea lunii septembrie. Când îmi amintesc de primele zile de școală, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie. Încă de cu seară mama îmi pregătea uniforma pe marginea scaunului, călcată cu grijă. Mă culcam emoționată și abia așteptam zorii zilei. Dimineață, mă trezeam nerăbdătoare cu două ore mai devreme, chiar dacă stăteam aproape de școală. Multe zile am urmat această rutină și eram încântată că în sfârșit sunt și eu mare.
Azi, după 27 de ani de atunci, mă pregătesc la fel de emoționată pentru prima zi de școală. Doar că de data aceasta emoțiile nu sunt pentru mine, ci pentru băiatul meu de șase ani. Nu știu când trec anii, dar viața pare o călătorie în care cele mai importante stații se repetă. Precum cea de începerea școlii. Privită din unghiuri diferite, pare a fi o întoarcere în copilărie. O călătorie în timp care să ne amintească de cea mai inocentă etapă existențială.
Cum ne pregătim de școală?
Cum altfel dacă nu cu emoții și cu responsabilitate? Începutul școlii înseamnă în primul rând pregătirea celui mic pentru un nou capitol din cartea vieții sale. Pentru materii noi, colegi noi, obiceiuri noi, și mai ales pentru informații noi care îl vor ajuta să se dezvolte și treptat să se maturizeze. Lumea lui va crește și va căpăta contururi diferite, forme întortocheate și culori amestecate. Evoluția lui nu va mai depinde doar de părinți sau de mediul familial, ci și de cadrele didactice și de un colectiv mai amplu.
Dar totodată, începutul școlii înseamnă și aprovizionarea cu materiale educaționale, haine și rechizite. Cumpărături care merită gestionate eficient atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al timpului petrecut în magazine. Când e vorba de haine la preț accesibil, eu prefer magazinele online care să asigure livrare rapidă și calitate.
Înapoi la școală, înapoi la sport
Activitatea fizică este esențială atât în dezvoltarea fizică, cât și emoțională a fiecărui individ în parte, dar mai ales în cazul copiilor. Aceștia dispun de foarte multă energie, care gestionată incorect poate conduce la comportamente negative. De aceea, sportul ar trebui să facă parte din rutina zilnică. Astfel copiii devin disciplinați, rezistenți la stres și mai puternici din punct de vedere imunitar.
De asemenea, sportul ajută la stimularea endorfinei care este responsabilă pentru o stare de bine, evitând astfel tendințele anxioase. Iar unul dintre avantajele începerii școlii este chiar practicarea unui sport. Școlile încurajează dezvoltarea aptitudinilor sportive în activități precum fotbalul, baschetul, voleiul, atletismul și handbalul. Așadar înapoi la școală înseamnă și înapoi la sport.
Iar când e vorba de shopping, materia care merită cea mai multă atenție este cea de educație fizică. Sportul presupune necesitatea unui echipament care să protejeze și să asigure libertate de mișcare.
Echipament sportiv. Ce presupune și de unde îl putem achiziționa la un preț rezonabil?
La Decathlon, prețul unui trening începe de la 29.99 de lei. Iar un trening de educație fizică Puma costă doar 99.99 lei. Asortați cu încălțăminte sport, copilul va avea posibilitatea să-și folosească energia constructiv și să-și valorifice aptitudinile la potențialul maxim. Încălțămintea sport Adidas Tensaur este concepută pentru orice activitate sportivă, fie că are loc în curte, fie în sala de sport. Datorită tălpii aderente, copilul va fi protejat de alunecări.
De asemenea, rucsacurile pentru copii au prețuri începând de la 12.99 de lei. Pentru ca ziua de sport să nu mai reprezinte o povară pentru copii, recomand un rucsac ușor și practic. Rucsacul albastru Kipsta la doar 29.99 de lei are spații de depozitare pentru încălțăminte și băutură și este conceput special pentru transportarea echipamentului de sport.
Desigur, în categoria accesorii sport se găsesc tricouri și șosete de bumbac pentru un confort optim, rezistență și susținere.
Perioadă de tranziție
Începutul școlii este o călătorie în timp pentru părinți, dar o perioadă de tranziție pentru copii. O perioadă plină de transformări și amintiri necesare evoluției firești. Căci fiecare dintre noi reprezintă suma dintre trecut și viitor, prezentul fiind un factor relativ în acest caz.
Pe lângă responsabilitățile materiale, părinții trebuie să se preocupe și de nevoile emoționale ale copilului. Astfel, acesta are nevoie de încurajare și înțelegere pentru a se adapta tuturor provocărilor survenite. Este importantă comunicarea, empatizarea și implicarea. Povestiți copiilor voștri ce a însemnat pentru voi această etapă și încurajați-i să își exprime gândurile și sentimentele.
Pregătiți-i pentru ce va urma cu sinceritate și degajare totodată și întăriți-le stima de sine prin aprecieri și încurajări. Vorbiți deschis despre fricile lor și oferiți-le siguranța de care au nevoie prin sprijin total și iubire. Nu-i lăsați singuri în prima zi de școală, bucurați-vă împreună cu ei.
Indiferent dacă prima zi de școală e o amintire plăcută sau mai puțin plăcută, acum aveți posibilitatea să transformați acest moment în ceea ce v-ar fi plăcut să însemne pentru dumneavoastră. Folosiți-vă de propriile amintiri, de resursele personale, de iubirea de părinte și creați o amintire inegalabilă.
Acum, înapoi la școală este o călătorie în timp pentru părinți, dar în curând va fi o călătorie în timp pentru copiii de azi. Nu putem schimba trecutul, dar putem construi un viitor sustenabil!