Sari la conținut

Sfaturi de viață. Crimă, trădare și faimă

Renee Shafransky, autoarea romanului de debut, Sfaturi de viață, este psihoterapeut și regizor de film. Locuiește în New York și este cunoscută pentru regizarea și producția mai multor filme.

Sfaturi de viață este un thriller psihologic cu o actiune lentă. Nu la fel de copleșitor ca Pacianta tăcută, dar destul de captivant încât să ajungi până la final. Am dedus cu ușurință trauma personajului principal, care a fost trădat de marea sa iubire.

Sinopsis

După o perioadă înfloritoare de iubire și pasiune, Nora află cu stupoare că Hugh, pictor faimos și bărbatul de care este îndrăgostită, o înșeală. Mai mult decât atât, află că noua iubită a acestuia este însărcinată și acest fapt o determină să pună capăt relației pentru totdeauna.

Probabil că infidelitatea este deja un subiect arhicunocut și tolerat, dar pentru Nora este mai mult decât trădare. Este umilință în forma ei cea mai pură, căci pierde încrederea în viitor și speranța unei familii. În cei trei ani de căsnicie, neputința de a avea un copil cu Hugh a demoralizat-o total. Iar vestea că acesta va avea un copil cu altă femeie i-a distrus stima de sine și bucuria de a mai trăi.

Cu un istoric medical precoce, mai exact cu un diagnotic de somnabulism infantil, Nora redevine copilul rănit, abandonat și neputincios.

Fiecare rană are o influență diferită de la un om la altul. Poate fi un declanșator fatal sau poate fi o provocare la evoluție. În cazul Norei sunt mai mulți factori de luat în considerare – neputința de a avea un copil, problemele psihice din copilările, rănile trecute, iubirea înșelătoare, pierderea faimei.

Autoarea își folosește cu iscusință calitățile profesionale de psihoterapeut pentru a pune în scenă diferite simptome provocatoare. Cititorul este tentant să pună diagnostic și să caute vinovat acolo unde există mai multe antecendente. Până și eu am fost ispitită să caut vinovat și scuză acolo unde au fost prezente cazuri neelucidate.

Tocmai acesta este farmecul psihologiei. Că lărgește perspectivele de interpretare, însă face trimitere adeseori pe teren neminat.

Interpretare și semnificație

Sfaturi de viață m-a atras inițial pentru titlul care anunță cumva lecții existențiale motivaționale. Dar s-a dovedit o poveste despre consecințele rănii de abandon și respingere. Despre efectele și cauzele somnambulismului, despre trădare și dublă crimă. Iar în plan secund, despre faimă și bani.

Sfaturi de viață este de fapt un articol editorial al personajului principal prin care incită locuitorii unei comunități turistice la exprimare. Singurul venit al Norei, singurul ei mod de a exista.

În genere, nicio faptă criminală nu este scuzată de o singură rană sau de un singur factor. Întotdeauna există un cumul de alte fapte și întâmplări care duc la acel rezultat final neașteptat. Pentru o interpretare autentică este necesară o analiză introspectivă. Iar povestea aceasta le are pe toate.

Încă de la început și până la final, acțiunea se învârte în jurul unei singure întrebări – Este în stare Nora, trădată de marea sa iubire, diagnosticată cu somnambulism precoce, să ucidă?

Citiți și descoperiți Sfaturi de viață.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin