Perfecționismul este adeseori înțeles ca fiind o calitate. Mai mult decât atât, mulți oameni afirmă cu mândrie că sunt perfecționiști, căutând astfel admirație. Dar de fapt, perfecționismul este o luptă neîncetată pentru a atinge niște standarde greu de accesat. Prin urmare, este perfecționismul o calitate sau mai mult un obstacol?
Dacă vorbim despre luptă, nimic nu poate fi pozitiv. Căci orice înseamnă o luptă, înseamnă totodată anxietate, nemulțumire de sine, eforturi constante, epuizare și suferință.
Ce este cu adevărat perfecționismul, care sunt cauzele declanșatoare și cum îl putem combate vom descoperi în acest articol.
Ce este perfecționismul și ce îl declanșează?
Perfecționismul reprezintă tendința de a face totul perfect și de a fi perfect. Iar perfecțiunea nu face loc niciunei greșeli, critici sau erori. Într-o lume perfectă există o ordine absolută, fără nicio urmă de eșec. Pin urmare perfecționismul se naște tocmai din teama de eșec, teama de critică, neîncredere, aspirații înalte autoimpuse sau extraimpuse, nevoia de validare și acceptare.
„Perfecţionismul nu este acelaşi lucru cu încercarea de a-ţi atinge potenţialul maxim. Perfecţionismul provoacă paralizia, teama de a acţiona. Perfecţionismul blochează succesul.”
(Pera Novacovici)
O copilărie plină de critici, de comparații și de lipsă de afecțiune va dezvolta perfecționismul sub forma unui comportament anxios. Pentru că o persoană care are tendințe de perfecționism este o persoană caracterizată de ambiție exagerată, nemulțumire, frici, nesiguranță și o stimă de sine scăzută.
Cu toate acestea, perfecționismul are la bază și câteva calități utile, de aici și interpretarea pozitivă a perfecționismului. Mai exact, printre aceste calități se numără atenția la detalii, perseverența, ambiția, nevoia de evoluție, dorința de creștere, concentrare, reziliență.
Însă cheia succesului este moderația. Tot ce este în plus dăunează. Atunci când o persoană vrea cu tot dinadinsul să placă, să fie perfect, să facă și mai mult, să acceseze țeluri și mai mari, atunci plăcerea de a trăi și de a se bucura scad.
Cum se manifestă perfecționismul?
Perfecționismul poate fi un stil de viață, o trăsătură care afectează deciziile, valorile și prioritățile. Macină pe interior și elimină bucuria vieții. Iar acesta poate fi de mai multe tipuri:
- perfecționism față de sine – se manifestă sub formă de critică constantă față de tot ceea ce faci. Există un dialog interior dominat de nemulțumire, reproșuri și cuvinte care dor. Ești incapabil să te accepți, să fii blând cu tine și să te bucuri de rezultate. Ești mereu în căutarea a ceva măreț și indiferent de aprecierile din jur, ai tendința de a fi mereu frustrat.
- perfecționism față de ceilalți – este o atitudine prin care așteptările înalte sunt proiectate asupra celorlalți, fără empatie sau toleranță. Greșelile sunt inadmisibile, iar încrederea în oameni lipsește. De multe ori perfecționismul extern este frate cu perfecționismul față de sine, dar se poate manifesta și independent de acesta. Cele mai dăunatoare consecințe sunt incapacitatea de a relaționa eficient și dezvoltarea unor relații toxice.
- perfecționism față de societate sau social – se manifestă în special prin dorința de a fi plăcut în societate și de a căuta apreciere din exterior. Ceea ce poate duce la pierderea autenticității, la rătăcirea sinelui și la depresie. Pentru că perfecționismul este un efort constant și apăsător care nu are întotdeauna rezultatele dorite, iar acest lucru poate amplifica neîncrederea în sine, depresia și stresul.
În concluzie, perfecționismul prezintă consecințe dăunătoare pentru sănătatea mentală și emoțională, și este nevoie de conștientizare, autocunoaștere, încredere în sine pentru a-l combate.
Cum realizezi dacă ești perfecționist/ă?
Iată câteva situații exemplare:
Dacă ești la o petrecere fabuloasă și nu reușești să te bucuri pentru că te-ai pătat un pic pe rochie…
Dacă printre zecile de complimente primești un singur reproș și realizezi apoi că ai eșuat…
Dacă din cinci trăiri emoționante dintr-o vacanță, una a fost negativă și începi să împărtășești celorlalți doar amintirea negativă…
Dacă ai familia pe care ți-o dorești și jobul mult visat și totuși ești nemulțumit pentru că-ți lipsește ceva…
Și multe cazuri asemănătoare te pot ajuta să realizezi că perfecționismul nu este o calitate, ci un obstacol în calea succesului tău intrisec și profesional.
Soluții pentru a combate perfecționismul
Perfecționismul este o trăsătură care mai mult încurcă, decât ajută. Așadar, iată câteva soluții pentru a-l combate:
- Conștientizează că a fi perfect nu este o soluție. Mai bine fii autentic!
- Încearcă să te cunoști mai bine și iartă persoanele care te-au rănit sau criticat. Ceea ce ți s-a spus rămâne în trecut. Azi ești un om frumos, capabil și autonom. Ai puterea să schimbi ceea ce nu-ți place și să devii cine vrei, indiferent de obstacolele întâlnite.
- Acceptă că nu poți primi aprecierea tuturor. Dacă ai cel puțin cinci persoane (din afara familiei) care te plac, ești un om fericit.
- Stabilește obiective realiste, rezonabile și încadrate în timpul pe care îl ai la dispoziție.
- Recompensează-te pentru fiecare reușită. Astfel vei elimina tendința de critică și senzația constantă de insatisfacție personală.
- Focusează-te pe experiențele frumoase, pe aspectele pozitive și pe calitățile actuale.
Și nu în ultimul rând, caută sprijin sau ghidare pentru o imagine de ansamblu și claritate în tot ceea ce faci și simți. Programează o ședință de coaching aici și trăiește cu bucurie și sens, în acceptare și satisfacție deplină.