Sari la conținut

Roata Vieții. Cel mai rapid instrument de autocunoaștere și analiză personală

Roata vieții este un instrument de coaching conceput de Tony Robbins, Life&Business Coach, autor de numeroase cărți de dezvoltare personală și psihologie practică.

Denumită inițial Wheel of Life, Roata Vieții este folosită în ședințele de consiliere pentru o conștientizare a propriilor valori personale care reprezintă adeseori o carte de identitate unică. În prezent, Roata Vieții reprezintă cel mai rapid test de autocunoaștere și analiză menit să evidențieze lipsurile din existența fiecăruia. Odată cunoscute și conștientizate, urmează procesul de analiză și împlinire.

Cum funcționează Roata Vieții?

În cazurile cele mai fericite, cei care urmează ședințe de consiliere sau terapie doresc să vindece traume trecute sau răni actuale care le bântuie existența. Știu ce-i doare și vin cu un scop bine definit. Vor să se bucure de viață, să fie bine cu ei înșiși, să își atingă obiectivele profesionale cu spor, să-și îmbunătățească relațiile cu ceilalți și multe alte dorințe folositoare evoluției personale.

Însă cei mai mulți dintre oameni se simt nefericiți fără motiv. Simt nevoia de ceva în plus care să le acopere golurile sufletești, fără o identificare clară a obiectivelor de viitor sau a lipsurilor prezente. Poate ai simțit și tu adeseori că nimic nu mai are sens, că umbli rătăcit prin lume și că ești într-o continuă căutare. Și oricât ai înainta, pășești tot mai mult în întuneric simțindu-te fără sens, și în final neputincios și deznădăjduit.

În acest caz, Roata Vieții este primul instrument care poate fi folosit de către Coach pentru a identifica acele valori și principii care au rămas incomplete în viața ta dăunând bucuriei de a trăi. Căci atunci când funcționăm după reguli impuse din exterior, fără a respecta valorile personale, se naște un dezechilibru emoțional care va imploda prin frustrări, nemulțumire si senzația continuă de goliciune.

Așadar, prima întrebare pe care ți-o poți adresa tu însuți în cazul în care nu ai cerut încă ajutorul unui Coach este: Care sunt valorile tale personale? Trăiești liniar cu acestea sau duci o existență falsă?

Care sunt valorile tale?

Valorile reprezintă aspectele cele mai importante din viața unui om, fundamentul personal al unui parcurs existențial impecabil, plenar. Fiecare dintre noi are valori diferite și tocmai asta ne face unici. Ne clădim o identitate în funcție de valori și principii, iar fericirea noastră depinde de respectarea acestora.

Dacă dorești să trăiești autentic și să transformi fericirea într-un ritual zilnic atunci începe prin a-ți identifica valorile și a le urma indiferent unde te duce calea ta.

Cum?

Ia o foaie de hârtie și notează-ți cele mai importante arii din viața ta și oferă o notă de la 1-10 pentru fiecare dintre ele. Pentru a afla pe ce scară te situezi folosește întrebările potrivite.

Exemple de arii

1. Familie și prieteni

Cât de mulțumit ești de familia pe care o ai de la 1 la 10? Cât de bine te înțelegi cu oamenii de lângă tine? Te simți în siguranță alături de cei dragi? Aveți puncte în comun? Relațiile pe care le ai în prezent te ajută să evoluezi?

2. Dragoste/Partenerul de viață

Ce notă ai da relației tale amoroase? Ești mulțumit de partenerul de viață? Există conflicte grave în relația ta de iubire? Aveți valori și obiective comune? Petreceți timp împreună? Te simți iubit/ă?

3. Carieră

Cât de mult îți place ceea ce faci? Te duci cu drag la muncă? Vorbești cu plăcere despre munca ta? Ce ți-ai fi dorit să fii? Care este jobul visurilor tale? Ești apreciată la adevărata ta valoare? Îți folosești toate abilitățile și cunoștințele dobândite de-a lungul timpului? Înveți ceva nou în fiecare zi? Ce notă oferi aici de la 1 la 10?

4. Bani

Ai un venit financiar satisfăcător? Cât de mult te încurcă banii în îndeplinirea obiectivelor? Te regăsești adeseori folosind afirmații „dacă aș fi avut bani…”, „niciodată nu sunt bani”, etc.? Gândește-te la câți bani ai și câți ai fi putut avea și astfel afli pe ce scară te situezi de la 1 la 10.

5. Contribuție

Aduci valoare în viața celorlalți? Ți-ar plăcea să contribui cu talentul tău la construirea unei lumi mai bune? Ai vrea să lași ceva în urma ta? Faci deja toate acestea sau ai vrea mai mult? Pe o scară de la 1 la 10 cât de mulțumit ești cu ceea ce reprezinți azi?

6. Timp liber

Ai destul timp liber? Te simți epuizat tot timpul și nu găsești timp pentru tine sau cei dragi? Ești implicat voluntar în activități liniare cu pasiunile tale? Cât de bine stai cu timpul liber de pe o scară de la 1 la 10?

7. Sănătate și energie

Ești mulțumit de corpul tău? Ai vrea să ai mai multă energie sau să faci sport? Te întristezi când te uiți în oglindă? Te simți adeseori slăbit și sensibil la boli?

8. Dezvoltare Personală

Îți oferi timp pentru propriile pasiuni? Ai activități care te ajută să evoluezi? Te rogi? Meditezi? Citești? Mergi la cursuri opționale de autocunoaștere? Nota se acordă în funcție de cât de important este pentru tine acest lucru și cât de mulțumit ești de ceea ce ai realizat.

Atenție însă, așa cum am zis mai sus, valorile personale diferă de la un om la altul. Pentru unii, cariera este mai importantă decât familia, sau dezvoltarea personală poate fi nesemnificativă în comparație cu timpul liber. Nota nu se acordă în funcție de prioritate, ci ca grad de satisfacție. Poți să contribui cu un minim de efort pentru schimbarea lumii și totuși să ai un grad de satisfacție maxim, deci nota 10. Pentru că efectiv atenția ta este focusată pe sănătate, de exemplu.

Oamenii trebuie acceptați ca atare, iar dacă e cazul de prioritizare a valorilor personale într-atât încât evoluția să aibă loc mai eficient și, de ce nu, mai rapid, atunci vorbim de reformularea valorilor despre care voi scrie în alt articol.

Ce rol are Roata Vieții și cum se interpretează?

Roata Vieții propune de fapt desenarea unui cerc cu cele 8 arii care să scoată în evidență punctele forte și punctele slabe. Apoi se aleg ariile cu cele mai slabe note pentru a începe procesul de completare. Un coach se va focusa pe notele mai mici pentru a ajunge la un echilibru general. Iar prin întrebările potrivite putem ajunge la autocunoaștere și întelegere a propriilor angoase și nemulțumiri care ne întunecă traiul de zi cu zi.

Odată cunoscute lipsurile care ne macină, putem face schimbări revelatorii, importante pentru împlinire și desăvârșire. Ideal, și chiar firesc ar fi să ajungem la nota 10. Pentru că avem toate resursele necesare. Dumnezeu ne-a înzestrat cu bunătate, înțelepciune, iubire și speranță într-atât încât drumul către Raiul din sufletul nostru să ne fie luminat și liber. Trebuie doar să alegem calea cea bună, urmând valorile personale.

Dacă nu ai descoperit încă după ce valori îți construiești fericirea și ce lipsuri îți pătează autenticitatea, programează-te la o ședință de consiliere de 30 de minute absolut gratuită chiar aici. Pentru că meriți să fii un om împlinit!

Care este limbajul iubirii tale?

Lasă-mi datele tale de contact și-ți voi trimite testul pe email.

Nu facem spam! Citește [link]politica noastră de confidențialitate[/link] pentru mai multe informații.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin