Cărțile de dezvoltare personală sunt printre cărțile mele preferate, dar, oricâte aș citi, întotdeauna descopăr ceva nou. Iar Bianca Nemeș, autoarea acestei frumoase cărți educative Soluția coliniarității. Contrapunct mă surprinde printr-o scriitură profundă, de o sinceritate debordantă.
Apărută la Editura Rispoprint în 2020, cartea are doar 111 de pagini, dar asta nu înseamnă că o poți citi dintr-o răsuflare. Pentru că e nevoie de analiză, reflecții, introspecție, interpretare și trezire. Izvorâtă din cele mai intime gânduri și trăiri ale autoarei, cartea aceasta e o întâlnire cu sinele tău autentic.
Cine este autoarea?
Absolventă a Facultății de Matematică și Informatică, dar și actuală studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, îmbin gândirea procedurală cu partea emoțională și valorică în viața de zi cu zi. Îmi place să ajut și să ascult oamenii, să găsesc soluții pentru fiecare în parte și să observ totul, de la complexitatea ființei umane, până la frumusețea a tot ceea ce ne înconjoară. Sunt pasionată de citit, pictat, plimbări, scris și sunt atrasă total de tot ce înseamnă creație. Îmi doresc să inspir lumea și să aduc zâmbete pe chipul celor din jurul meu, declară Bianca Nemeș într-un interviu publicat pe gândul.ro.
Cuvinte pline de emoție și răbufnire spirituală
Încă din primele pagini am sesizat o sensibilitate și o înălțare a spiritului dincolo de tot ce e peren în cuvinte pline de emoție și răbufnire spirituală.
„Privește-te și întreabă: ce prețuiești la existența ta? Trăiești sau doar exiști dus de curentele contemporane care nu înseamnă decât efemeritate și dependență?”
Autoarea privește lumea de pe un piedestal și îi conferă o semnificație aparte, fatală totodată, îmbinând psihologia și filosofia într-un dans literar impecabil. Practic acesta este elementul de noutate care îi conferă originalitate și exclusivitate lecturii. Întrepătrunderea conceptelor filosofice în procesul introspectiv al evoluției umane. O călătorie plină de simboluri și întrebări existențiale menite să trezească cititorul din mediocritate și amorțeala cotidianului.
Dacă nu simt, cum să trăiesc? Dacă nu sufăr, cum să mă reinventez? Dacă nu iubesc, cum să aflu ceea ce mă poate distruge?
Viața nu este un simplu maraton câtre destinația finală, ci o călătorie plină de întâmplări și trăiri fructuoase înspre devenire și completare. Înspre „totalul ce ești din nimicul ce ai fost”. O deviere de la fatalitate prin redobândirea identității și o conștientizare totală a prezentului.
Trăim într-o dramă a umanității, pe care nu o vrem, dar ne complacem în ea, pentru că e mai puțin efort decât să accezi spre tine, să fii una cu tine.
Principiul coliniarității
Titlul este unul sugestiv, focusat pe un principiu al coliniarității în plan metaforic. Existența însăși devine o metaforă, în care condiția umană atinge atât perfecțiunea perenă, cât și cea perpetuă prin sămânța divină intrisecă. Coliniaritatea obligă alăturarea tuturor factorilor duali definitorii ai spiritului uman pe aceeași axă a timpului prezent. Pentru a te redescoperi la potențialul maxim și a identifica punctele comune cu tine însuți.
Bianca Nemeș propune conștientizarea identității și încadrarea prezentului în viața de zi cu zi zi. Căci „toți ne gândim la ce am fost și la ce nu vom mai fi, dar când ne facem timp pentru ceea ce suntem?”.
Soluția coliniarității presupune suprapunerea perfectă a liniei cu toate părțile noastre componente care conțin nimicnicia și totalitatea ființei umane. Iar pentru a atinge coliniaritatea sau contrapunctul „trebuie să aplicăm o falsă dedublare a eului pentru a privi în mod obiectiv, dar omnipotent viața”.
Ți-e frică de tine?
Întâlnirea cu sinele tău autentic poate fi o călătorie dureroasă, dar revelatorie. Într-o lume în care înaintarea este vitală pentru supraviețuire, introspecția este vitală pentru trăire, pentru o existență valoroasă. Și nu ai cum altfel, decât printr-o contemplare a ființei de aproape, printr-o întâlnire cu tine. Doar astfel vei putea deveni ceea ce ești.
Orice amânare reprezintă potrivnicia evoluției personale, victoria fatalității asupra divinității. Așadar, să nu-ți fie frică de tine. Îndrăznește să te descoperi în versiunea ta completă!
Citește cartea Soluția Coliniarității. Contrapunct și fă primul pas către tine.
Nu recomand această carte iubitorilor de lecturi relaxante, de SF sau de povești comune. Dar o recomand pasionaților de literatură ca arta, celor doritori să evolueze și să conștientizeze clipa prezentă cu suferință și fericire la un loc. Celor în căutare de sens, celor bantuiți de întrebări existențiale. Celor însetați de cunoaștere.
Omul pendulează între ideea de a-și trăi viața sau de a o gândi.
Bianca Nemeș
Citiți, iubiți, trăiți!