Sari la conținut

Stilurile de atașament și cauzele acestora

Care sunt stiluri de atașament și cum se manifestă? Ce cauze are la bază stilul de atașament? Cum ne afectează relațiile? De ce e important să identificăm stilul de atașament? Care sunt consecințele unui stil de atașament distructiv?

Conform dicționarului, atașamentul reprezintă afecțiune față de cineva sau ceva. Ne putem atașa atât de oameni, cât și de lucruri. Însă, în cazul relațiilor interumane, atașamentul este o legătură emoțională. Iar acest atașament poate fi unul temporar sau permanent. Primordial este contextul care duce la formarea unui atașament și modul în care se manifestă.

Cele mai strânse legături de atașament se formează între părinți și copii. Copiii dezvoltă un atașament față de cei apropiați încă din primul an, în funcție de iubirea și îngrijirea pe care o primesc.

Învățăm să iubim în funcție de cum primim iubire. Încă din fragedă copilărie, chiar din primii doi ani, înmagazinam în subconștient senzații, emoții și trăiri pe care le folosim la maturitate pentru a defini iubirea și pentru a construi relații. Prin urmare, atașamentul este un comportament copiat.

Care sunt stilurile de atașament?

Atașamentul a fost analizat pentru prima dată de către psihologul britanic John Bowlby care a scris despre Teoria atașamentului. Această teorie are la baza anxietatea trăită de copii atunci când sunt lăsați singuri. Dar și nevoia ființelor umane de a formă o legătură emoțională cu cei apropiați.

Atașamentul se formează în general între persoane care petrec mult timp împreună. Dar nu numai. Atenția primită, siguranță, grijă și încrederea sunt aspecte foarte importante în crearea unei legături durabile. Iar cele mai puternice legături sunt cele dintre părinți și copii.

În urmă mai multor cercetări, s-a ajuns la concluzia că sunt patru tipuri de atașament care se manifestă la fel indiferent de relație:

Atașamentul anxios 

Se manifestă printr-o tulburare emoțională atunci când există pericolul de respingere, abandon sau îndepărtare. Persoanele cu acest stil de atașament prezintă comportamente imprevizibile, de la blândețe la furie, tristețe, nesiguranță, comunicare agresivă, critică și așteptări care-I pot copleși pe cei dragi. 

Persoanele din această categorie tind spre agresivitate sau protective exagerată, au nevoie constantă de asigurări, simt pericolul la orice pas și au predispoziție spre negativ.

Atașamentul evitant/respingător

Se manifestă prin indiferență și reprimarea emoțiilor. Persoanele cu acest stil de atașament evită interacțiunile sociale, le este frică de respingere, își exprimă cu dificultate emoțiile, resping consolarea celor din jur, se izolează și pot masca emoțiile prin aroganță și autosuficiență.

Atașamentul securizant

Este definit prin siguranță și încredere. Persoanele care adopta un stil de atașament securizant nu se îngrijorează că vor fi părășiți. Au încredere în oamenii de lângă ei, formează ușor relații noi, se bucură de socializare și se deschid cu încredere față de cei din jur. 

Atașamentul dezorganizat sau anxios-evitant

Este unul dintre cele mai întâlnite stiluri de atașament. Se manifestă printr-o instabilitate emoțională și confuzie. Persoanele din această categorie își schimbă comportamentul periodic și devin când afectuoase, când indiferente. Nu se pot decide dacă să rămână într-o relație sau dacă să se agațe de partener.

Care este stilul tău de atașament?

Care este limbajul iubirii tale?

Lasă-mi datele tale de contact și-ți voi trimite testul pe email.

Nu facem spam! Citește [link]politica noastră de confidențialitate[/link] pentru mai multe informații.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin