Sari la conținut

Toata lumina pe care nu o putem vedea – viata a doi copii in timpul celui de-Al doilea Razboi Mondial

Bestseller New York Times, titlul acestei carti m-a atras inca de la inceput. Cu toate ca biblioteca miroase a nou de la cartile cumparate recent si necitite inca, nu m-am putut abtine sa nu o comand si pe aceasta. Desi nu imi place sa las o carte neterminata, exact asta am facut. Am lasat Coaching cu NLP in asteptare pentru a incepe cartea lui Anthony Doerr, Toata lumina pe care nu o putem vedea.

Si nu regret nicio clipa. Desi e un roman relativ lung, de 450 de pagini, l-am terminat in patru zile. Actiunea se petrece in Germania si in Franta in timpul celui de-Al doilea Razboi Mondial si este focusata in jurul unui baiat orfan de origine germana si a unei fetite oarbe din Paris, destinele celor doi intalnindu-se in final.

Nu poti invata nimic despre orbire doar inchizand ochii.

Marie-Laure este o fetita isteata si curioasa, orfana de mama, care ramane oarba la sapte ani si invata sa traiasca cu incapacitatea de a vedea, memorand strazi, locuri si citind carti de aventura in Braille. Tatal sau, lacatus la Muzeul National din Paris, are o rabdare nemarginita si priveste viata cu optimism si perseverenta, transmitandu-i copilului sau o conceptie optimista asupra viitorului.

Nu exista blesteme, o asigura el. Poate ca exista noroc si ghinion, asta da. O usoara tendinta a fiecarei zile spre succes sau esec. Dar blesteme nu.

Werner este un copil orfan care traieste alaturi de sora sa intr-un orfelinat. Este pasionat de mic de inginerie si mecanica si invata inca de la trei ani sa repare radiouri stricate si alte aparate electrice facandu-se cunoscut in zona. La 12 ani, odata cu inceputul Razboiului este inscris la Scoala Militara si trimis pe front la 14 ani pentru a depista frecventele inamicilor. Talentul sau incontestabil ii influenteaza pe nemti sa ii schimbe varsta din 14 in 18 ani tocmai pentru a fi trimis pe front mai devreme.

Atat Marie-Laure cat si Werner traiesc zile de cosmar, atat ca actori cat si ca spectatori ai razboiului, adaptandu-se la conditii mizere de foamete, de anihilare spirituala, la monstruozitati umane si la faptele inumane savarsite de nemti. Acesti doi copii, desi mai intelepti si mai maturi decat majoritatea celor care ii inconjoara dau dovada de o putere de caracter si de o inocenta umana exemplare. Curiozitatile fetei (care denota o pofta de viata si o dorinta apriga de cunoastere) si credinta in oameni o ajuta sa depaseasca disparitia tatalui, foametea indurata, boala unchiului si propriul sau handicap. Iar Werner, concentrat asupra pasiunii sale pentru fizica si asupra amintirilor dintr-o copilarie indepartata alaturi de sora sa (extrem de fericita in comparatie cu zilele din razboi) isi construieste astfel o lume mica, doar a sa, in care este ferit de atrocitatile din jur si totodata protejat.

Deschideti ochii si vedeti cu ei tot ce puteti inainte sa se inchida pe vecie.

In plan secund, actiunea se desfasoara si in jurul unui diamant in forma de para, Marea de Flacari, ratacit din timpuri indepartate cu o putere supranaturala de a-l face pe pastrator nemuritor, insa cu riscul de a fi blestemat, facandu-l sa piarda oamenii dragi.

Acest diamant este cumva un laitmotiv, un simbol al sperantei si al vietii si o motivatie suprema pentru personaje de a depasi perioada crunta a neputintei, a bolii si a mortii care pandeste in umbra.

Finalul ii aduce pe cei doi copii laolalta, iar intalnirea lor de o zi devine o amintire pe viata.

Un roman desavarsit, in care vietile personajelor se intrepatrund si prind stralucire prin existenta celorlalti, si mai ales prin continuarea lecturii. Nu te poti opri, caci esti prea implicat deja. Vrei sa supravietuiesti si sa traiesti odata cu personajele, vrei sa afli si sa descoperi ce se intampla in timpul razboiului si dupa. Iar filele cartii te duc pana la final, din copilarie, la maturitate, in razboi, la batranete, si dincolo de moarte.

Cat despre autor, Anthony Doerr este un scriitor american (47 de ani) si locuieste in Idaho alaturi de sotia sa si cei doi copii. A absolvit Istoria si a scris pana acum două volume de povestiri, un text autobiografic și două romane. Dar s-a facut cunoscut prin Toata lumina pe care nu o putem vedea pentru care a castigat si Premiul Pulitzer in 2015 pentru fictiune.

Cititi, iubiti, traiti!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin