Sari la conținut

“Un apartament la Paris” – un thriller senzațional

Romancierul francez Guillaume Musso ne surprinde încă o dată cu o poveste inedită, plină de suspans și întâmplări neașteptate.

Un apartament la Paris este povestea a două persoane care se întâlnesc întâmplator la Paris. Doua persoane dezamăgite și trădate de viață, de umanitate, de Divinitate, de tot ceea ce ar fi putut fi frumos.

Madeline este o polițistă talentată și cunoscută cândva pentru cazurile sale victorioase privind răpirile de copii, cu tentative de suicid din cauza unei vieți personale răvășite. Personalitate impulsivă și dură, devine sensibilă atunci când e vorba copii și este dornică sa devină mamă, chiar dacă se zbate într-o lume dominată de singurătate și deziluzii.

Viata nu iți oferă o a doua șansa. Dacă ai pierdut o ocazie, ai pierdut-o pentru totdeauna. Viața nu ne oferă cadouri (…) Timpul câștigă întotdeauna la sfârșit. Timpul este cel mai mare exterminator al istoriei.

Iar Gaspard Coutances este un dramaturg de vârsta a doua, care trăiește izolat de tot ce înseamna viață, de Social Media, de tehnologie și bineînțeles de publicul sau. Un disprețuitor convins al umanității, un pesimist inegalabil și un călău al tuturor speranțelor pe care un om comun le-ar putea avea.

Gaspard este de părere ca omul este cel mai rău dintre prădători. Omul este un parazit care, sub pretextul unei spoieli de civilizație, nu se simte bine decât dominând și umilind. O specie megalomaniacă și suicidară care își urăște semenii pentru ca se detesta pe sine însăși.

Cu toate acestea, cei doi sunt atrași de povestea unui tată, pictor renumit, care își pierde fiul în urma unei răpiri cu urmări catastrofale pentru familia sa. Toată aceasta poveste înfricoșătoare îi conduce pe Gaspard si Madeleine spre alte piste și conexiuni din trecut, legate de cazul unui criminal în serie început în New York, nerezolvat nici de către FBI.

Colaborarea dintre cei doi, aparent total diferiți, fără niciun punct în comun, dezvăluie totuși vulnerabilitatea lor și dorința aprigă de a crede într-un final pozitiv, lupta pentru bine și pentru posibilitatea unui viitor mai bun. Deși sunt două caractere sfărâmate, răvășite de trecutul și decepțiile lor, dezgustate de suflul vieții, se agață de căutarea adevărului ca și cum s-ar regăsi pe ei înșiși, ca și cum ar recâștiga luptele lor pierdute.

Guillaume Musso mărturisește ca nu poate scrie fără a folosi motivul iubirii în romanele sale. Însă acest roman e departe de a fi unul emoțional sau romantic. E un roman dur, trist, înfricoșător, realist. Subliniază convingerea că viața nu e întotdeauna roz, și planurile noastre nu se îndeplinesc așa cum ne-ar fi plăcut. Visele sunt frumoase iluzii pe care le vedem adeseori îndeplinite în gradina altuia, departe de a noastră. Și într-o zi putem foarte bine să încetam a mai fi. A mai exista. A mai visa. Pana când o întâmplare ne dă viața din nou. Sceptici, mergem în direcția apăruta. Poate fără motive de speranță, dar cu o vagă dorință de a crede. De a ne reface, de a fi văzuți, iubiți, împliniți. Din propria noastră cenușă, din griul existențial. Cercetăm, înaintăm și poate-poate avem noroc. Poate ni se va întâmpla și nouă. Fericirea.

Se îndrăgostesc Madeline și Gaspard unul de altul? Nici vorba de o iubire siropoasa. Caci viata nu înseamna doar zâmbete și culoare. Înseamnă și responsabilitate, utilitate, întregire. Sunt doi oameni care ajung sa se completeze, sa-și unească destinele lăsând în urma dezgustul, singurătatea și întunericul.

În final, ei renasc: când ai un copil, toată cruzimea pe care a trebuit sa o înduri înainte se estompează. Absurditatea lumii, urâțenia ei, prostia fără margini a jumătate din omenire și lașitatea tuturor celor care vânează în haită.

Acum romanul se găsește la reducere de 40%, doar la 29.94 lei (49.90 lei) aici.

Despre autor

Guillaume Musso s-a născut în Antibes Franța, în 1974, a studiat Economia și a scris 16 romane care au fost publicate în peste 30 de țări și vândute în peste 5 de milioane de exemplare.

Dragostea pentru lectură i-a fost transmisă de mama sa, care lucra ca bibliotecară. La 19 ani s-a mutat în SUA și a rămas în New York mulți ani de zile unde își câștigă traiul vânzând înghețată, potrivit Mediafax. Ulterior s-a întors în Franța, iar New York a rămas o sursă principală de inspirație pentru romanele ce au urmat.

Unele dintre cele mai cunoscute romane ale scriitorului francez sunt: Fata și noaptea (ultimul apărut), Central Park, Viața scriitorilor, Mâine, Fata din Brooklyn, După 7 ani.

Vezi toate operele sale aici.

Filme inspirate din cărțile sale: Prevenirea 2008 și Will you be there (2016) după cartea Vei fi acolo?.

Suntem cu toții în mocirlă, dar unii dintre noi privesc spre stele.

Oscar Wilde

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin