Sari la conținut

Vanda, între Dorință și Rațiune – un roman de dragoste introspectiv

Vanda, între Dorință și Rațiune de Mara Popescu-Vasilca este un roman de dragoste introspectiv apărut în 2020 la Editura Izvorul Cuvântului.

Mara Popescu-Vasilca este autoarea de origine română (acum trăiește în Canada) a colecției Dragostea, arză-o-ar focul! care include patru volume – Nora, în căutarea identității, Vanda, între Dorință și Rațiune, Catia, gustul amar al trădării și Paula, împlinire târzie.

Deși ulterior am observat că sunt mai multe recenzii ale colecției de dragoste semnată de Mara Popescu-Vasilca, eu am descoperit-o prin intermediul Editurii Izvorul Cuvântului. A fost o provocare pentru mine, căci am deja o listă întreagă de lecturi în așteptare, dar iată că am rămas plăcut impresionată de redarea atât de autentică a emoției umane.

Deși este o carte relativ mică, de 321 de pagini, nu e chiar ușoară de citit. Am terminat-o în patru zile pentru că am avut nevoie de timp să o înțeleg pe Vanda, eroina cărții. Să o înțeleg fără să o judec, să îi interpretez acțiunile din punct de vedere psihologic, să o scuz și în cele din urmă să descopăr soluția salvatoare. Sau măcar să o bănuiesc.

În timp ce citeam, mă gândeam adeseori cum se va termina, de ce anume are nevoie Vanda pentru a fi fericită. Cumva, are de toate câte un pic, însă mereu intervine ceva, da Dorința, da Rațiunea. Lupta ei se dă între cele două personaje ascunse – Dorința și Rațiunea, prezente totodată în fiecare gând, emoție sau faptă.

Vanda, între dorință și rațiune descrie tumultul existențial al unei femei dornice de iubire, care tratează problemele personale ale altor persoane, dar incapabilă de soluționarea propriilor angoase. Vanda este ea însăși o pacientă a Vieții.

Cu o copilărie incompletă, oscilează mereu între emoții și gânduri, între vis și realitate. Din nevoia de validare și împlinire personală, eșuează în relațiile amoroase și caută răspunsuri prin acțiune.

Dacă se ascund în propriul său ego sau în trecutul suferind al celor care îi ies în cale rămâne de văzut.

Vanda este o femeie curajoasă, independentă, deșteaptă, împlinită profesional. Este psiholog, cu un program liber și pacienți loiali. Are propriul său apartament de patru camere în care își trăiește viața după bunul său plac. Însă eșecul primei căsătorii o devastează și o dezechilibrează psihic. Caută vina în toate gândurile sale și începe să își auto-analizeze sentimentele și acțiunile. Nu își dă seama când a început să piardă controlul. Însă în cele din urmă își recâștigă libertatea simțămintelor.

Blocată în personajul unei soții ignorate de soț, uită să fie femeie. Treptat, cunoaște bărbați care o ajută să reînvie, să retrăiască, să simtă plăcere și pasiune chiar și într-un simplu sărut și experimentează emoții noi. Relațiile următoare se întâmplă într-un mod spontan și exuberant. Și își redescoperă aura de femeie atrăgătoare, incitantă și senzuală.

În căutare de relația care să o împlinească total, trăiește experiențe erotice extraordinare cu bărbați necunoscuți. Relațiile rezultate se consumă mult prea repede. Conexiunile pur sexuale nu sunt suficiente pentru a-i satisface pe termen lung nevoia de iubire.

Ce mă surprinde la roman este descrierea halucinant de lucidă a tuturor sentimentelor și emoțiilor care o pătrund pe eroină. Întreaga povestire este despre emoția ce stă la baza acțiunii, despre dorința motivantă care împinge la fapte. Despre o conștiință prezentată în cele mai mici detalii. Vanda știe exact ce face, poate nu știe ce va urma, dar știe exact ce simte și ce își dorește în clipa prezentă.

Lupta dintre rațiune și dorință este copleșitoare, de o autenticitate superlativă. Vanda nu mai are nimic de pierdut, de aceea răspunde atât de ușor strigătului iubirii. Golul din sufletul și viața ei o împing adeseori spre dorință, iar glasul rațiunii este înăbușit de plăcerea iubirii.

Poate de aceea căutarea ei continuă chiar și după o noapte plină de dezmierdări și promisiuni romantice. Practic, nu se încrede în niciun bărbat cu adevărat, nici după ce i se dăruiește. Speră, dar nu crede. De aceea sufletul ei nu stă pe loc nicio clipă și profită de apariția fiecărui bărbat cu potențial, capabil să îi dăruiască ceea ce îi lipsește. Însă dorința o hrănește cu iluzii, cu momente plăcute fugitive, cu declarații de iubire muritoare.

Reușește o femeie de aproape 40 de ani, dornică de iubire, de o sexualitate debordantă, cu o carieră de succes să își găsească sufletul pereche? Dar, mai curios, va reuși să găsească un echilibru între dorință și rațiune într-atât încât să fie fericită?

Cumpără Pachetul promoțional Mara la 81 de lei (90 lei) chiar acum!

Sau citește mai întâi Vanda, între dorință și rațiune la prețul redus de 27 de lei (30 lei)!

Mara Popescu Vasilca

Despre scriitoare și începutul carierei sale în literatură puteți afla mai multe informații din următorul interviu.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin