Sari la conținut

Cine a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2020?

  • Cultură

Astăzi, 8 octombrie la ora 13.00 a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură. Câștigătorul este Louise Gluck de 77 de ani – scriitoare americancă de eseuri și poezii.

Academia Suedeză a premiat-o pentru “vocea sa poetică caracteristică, care, cu frumusețea sa austeră, face universală existența individuală”.

Louise Elisabeth Gluck s-a născut în New York pe 22 aprilie 1943 și în prezent lucrează ca profesor de engleză la Universitatea Yale. Bunicii ei, evrei maghiari, au emigrat în SUA de tineri, iar fiul lor – tatăl scriitoarei, a fost primul cetățean american din familia Gluck.

Louise Gluck a fost căsătorită de două ori și are un singur fiu. Astăzi scriitoarea locuiește în Cambridge, Massachusetts.

Câștigătoarea a început a scrie poezii încă de când era mică. A debutat în 1968 cu Firstborn, iar în 1993 a câștigat Premiul Pulitzer. De asemenea, este și laureată a Premiului Național al Cărții în 2014.

Cele mai cunoscute publicații sunt Averno (2006), A Village Life (2009), și Faithful and Virtuous Night (2014).

Iar în 2012 a publicat Poeme – o colecție de poezii adunate din perioada 1962-2012 care a devenit ulterior un eveniment literar.

În 2017, a apărut colecția de eseuri Originalitatea americană.

Temele centrale ale poeziilor sale sunt singurătatea, copilăria și ciclul existențial. Ritmul versurilor denotă un sentiment acut de tristețe, nostalgie și luciditate care transformă lectura într-un proces profund meditativ.

Louise Gluck este a 16-a femeie laureată a Premiului Nobel pentru Literatură.

Descoperă colecția de publicații în engleză a câștigătoarei Premiului Nobel pentru Literatură 2020 chiar aici.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin