Sari la conținut

Ultimii 10 scriitori laureați cu Premiul Nobel pentru Literatură

Premiul Nobel a fost inventat de magnatul suedezul Alfred Nobel, cunoscut în principal pentru crearea dinamitei. Alfred Nobel a fost chimist, inventator și om de afaceri și a întemeiat fundația ce oferă anual premiile Nobel pentru cei care au adus cele mai mari servicii umanității.

Premiul Nobel pentru Literatură, decernat începând cu anul 1901, se acordă anual unui autor internațional care a scris cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică, conform spuselor lui Alfred Nobel.

Premiul constă în suma de 10 milioane de coroane suedeze, o medalie de aur și o diplomă Nobel.

Până acum premiul a fost acordat de 113 ori, dintre care doar 15 sunt femei. Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a fost Rudyard Kipling de 41 de ani, autorul romanului Cartea Junglei, premiat în 1907. Iar cel mai vârstnic laureat a fost de 88 de ani, în 2007, Doris Lessing pentru opera sa marcată de temele Africii și feminismului.

Anul acesta, anunțurile referitoare la Premiul Nobel pentru Literatură au loc pe 8 octombrie pe site-ul oficial la ora 13.00.

Puteți vizualiza lista celor nominalizați în perioada 1901-2019 aici.

Cei mai cunoscuți laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură din ultimii 10 ani sunt:

Descoperă întreaga colecție de opere de artă literară create de câștigători ai distinsului Premiu Nobel pentru Literatură din perioada 2000-2019 chiar aici.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin