Sari la conținut

Tu ai grijă de tine?

Dacă te-aș întreba ce te face cu adevărat fericit/ă, ce mi-ai răspunde?

Este una din întrebările pe care le adresez în timpul sesiunilor de consiliere și rămân adeseori fără răspuns.

Mi-ai spune că având grijă de tine este ceea ce te face fericit/ă?

Știai că și nevoile tale sunt importante și că dacă nu le oferi atenție nu ai ce dărui mai departe? Obișnuiesc adeseori să spun că nu ai ce oferi dacă nu ai.

Avem grijă de toți cei dragi nouă și uneori sunt destui. Dar știai că îngrijirea de sine amplifică stima de sine și dezvoltă sentimente și gânduri pozitive?

Există un proverb chinezesc care spune:

„Dacă vrei fericire pentru o oră, ia un pui de somn. Dacă vrei fericire pentru o zi, mergi la pescuit. Dacă vrei fericire pentru un an, moștenește o avere. Dacă vrei fericire pentru toată viața, ajută pe cineva.”

Am fost învățați dintotdeauna că fericirea înseamnă să-i ajuți pe ceilalți. Adevărat, dar ce se întâmplă când și tu ai nevoie de ajutor?

Ai întâlnit vreodată un om depresiv? Depresia, printre altele, este o stare sublimă de egoism. Un om depresiv nu se va gândi niciodată la ceilalți, pentru că este mult prea înglodat de propriile gânduri distructive. Un om îndurerat și lipsit de ajutor nu va fi capabil să-i facă pe ceilalți fericiți. Pentru că strigătul său de ajutor este mult prea mare și acaparează întreaga sa lume.

Nu cred că ai vrea să fii în locul său. De aceea trebuie să începi cu tine. Dacă îți pasă de tine începi cu tine. Dacă îți pasă de ceilalți începi tot cu tine.

Iată câteva întrebări pe care să ți le adresezi zilnic:

Cât de mult te iubești și te accepți așa cum ești?

Păstrezi un echilibru sănătos între muncă și viață privată? Dependenta de muncă nu este o virtute. Suprasolicitarea te poate face mai puțin productiv, dezorganizat și epuizat emoțional. Ia pauze intermitente (pentru prânz, pentru a suna un prieten sau pentru a merge la plimbare). Stabilește limite profesionale. Evită extinderea excesivă. Și, cel mai important, faceți ceva plăcut.

Când iubești ceea ce faci, nu muncești nicio zi în viața ta.

Trăiești sau doar exiști?

Da, știu, ești copleșită de responsabilitățile cotidiene. Trebuie să duci copiii la școală, să te asiguri că este mâncare în casă, să pui rufele la spălat și să nu lași nicio farfurie murdară în chiuvetă. Dar tu? Știi că și grija de sine este o responsabilitate? Nu te aștepta să vină cineva din exterior să te facă fericit. Asta e tot datoria ta. Pune preț pe lucrurile care contează pentru tine și clădește-ți o stare de bine prin lucruri simple. Fă o baie caldă într-o atmosferă relaxantă, citește o carte bună, fă o plimbare în natură.

Ții un jurnal sau obișnuiești să notezi obiective și planuri într-o agendă?

Nu e necesar să scrii eseuri, ci doar câteva cuvinte care să te ajute să-ți pui ordine în gânduri. Sau să-ți notezi ce ai de făcut pentru a nu fi apoi copleșită de prea multe sarcini sau dezamăgită de tine că nu ai reușit să le faci pe toate. Notarea obiectivelor te va ajuta să îți pui limite realiste, fără așteptări peste măsură, care îți va dezvolta încrederea în sine.

Dormi bine noaptea?

Numărul de ore alocate somnului va determina performanța și indicele de productivitate de a doua zi. În plus, va influența și starea ta emoțională. Un creier odihnit va fi dispus să găzduiască gânduri liniștitoare și constructive.

Faci sport?

Și nu mă refer neapărat la un sport de performanță. Ci la activitate fizică. Dacă stai la etaj superior, urcă scările. Dacă mergi la cumpărături, mergi pe jos la magazinul din zonă. Sau fă o plimbare prin parc. Sau alocă 30 de minute de zumba în casă uitându-te pe youtoube. Poate nu o să ai timp în fiecare zi, dar îți garantez că niciodată nu o să te simți rău după, ci mult mai bine.

Când te gândești la fericire, gândește-te la proverbul de sus. Dacă vrei fericire pentru toată viața, ajută pe cineva. De data aceasta, acel cineva ești tu!

Tu cum ai grijă de tine?

Hai pe grupul privat de facebook și află mai multe metode pentru a clădi fericirea de zi cu zi sau programează o discuție privată de 30 de minute ca să afli ce te face cu adevărat fericit.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin