Sari la conținut

Remote job. Sfaturi pentru o viată echilibrată si o atitudine pozitivă

După ani de muncă într-un mediu profesional aglomerat, un job remote poate induce foarte multe transformări la nivel mental și emoțional. De aceea e necesar un echilibru între viața personală și profesională, dar mai ales respectarea unei rutine familiare.

Iată câteva sfaturi pentru o viață echilibrată și o atitudine pozitivă atunci când lucrezi în izolare:

  1. Nu lucra niciodată în pijamale. Începe ziua normal, ca atunci când trebuia să te deplasezi până la serviciu. E posibil să nu ai aceeași motivație, însă rutina din punct de vedere psihologic echilibrează emoțiile. De aceea e important să respecți o anumită rutină. Trezeste-te la o ora fixă (ai posibilitatea totuși unei marje de eroare de maxim 30 de minute, nu mai mult) și urmează-ti ritualul de îngrijire corporală. Machiază-te și îmbracă-te ca și cum te-ai pregăti să ieși sau să primeși musafiri. Musafirul ești chiar tu! Așa că respectă-te și asigură-te că te placi. Nu te neglija doar pentru că rămâi în casă.
  2. Organizează-ti bine ziua în funcție de task-uri, obiective și dead-line-uri. Dacă nu ai, și lucrezi ca freelancer, impune-ți tu propriile deadline-uri și obiective. Și respectă-le!
  3. Ziua de lucru trebuie să aibă un final. Este posibil să profiți de sporul pe care îl ai sau nu l-ai avut toată ziua și să lucrezi până târziu. Greșit! Oprește-te și ia-o de la capăt a doua zi, cu vigilență și statornicie.
  4. Ia pauze! Mai multe, oricâte ai nevoie pentru a te reseta, dar nu mai mult decât 15-20 de minute. Esti pe cont propriu, dar totuși vrei să dai și randament, nu?
  5. Nu petrece prea mult timp pe Social Media. Decât dacă lucrezi în Social Media. E adevărat, nu te mai verifică nimeni acum, dar totuși amintește-ți obiectivele și canalizează-ți energia în direcția necesară.
  6. Ieși din casă zilnic sau măcar o dată la trei zile. Neapărat. Altfel riști să aduni energie negativă care va deveni toxică pentru munca ta. Mai ales iarna, când afară e frig și e foarte ușor să cazi în capcana confortului de acasă. Măcar o dată la trei zile, nu uita!
  7. Construiește-ti un colț profesional care să te motiveze și în care să te simți confortabil. Un birou, un scaun comod, un laptop eficient, o agendă, un pix, telefonul și o priză în apropiere. Cel mai important – multă lumină și vedere spre exterior. Trebuie să păstrezi cumva o legătura cu lumea de afară, cu natura înconjurătoare. Imaginea cerului este revigorantă, iar razele soarelui sunt purificatoare. Inspirația vine dintr-o lume interioară bogată creată prin conexiuni imateriale.
  8. Nu lucra din pat. Și nici din dormitor. Dacă spațiul îți permite, fă-ți un mic birou într-o cameră diferită.
  9. Respectă ora de masă chiar și atunci când locuiești singur(ă). E posibil ca timpul să devină relativ, sau nesemnificativ atunci când lucrezi de acasă și efectiv să treci peste ora de masă. Însă e important să ai grijă de sănătatea ta și cum am zis mai sus să respecți o anumită rutină pentru o atitudine pozitivă.
  10. Nu lucra cu televizorul deschis. Probabil că ai calități multitasking, dar de fapt atunci când există mai mulți factori stimulatori atenția este distribuită și s-ar putea ca performanța să scadă. Keep it professional, bucură-te de independența și libertatea ta, dar rămâi perseverent cu tine însuți/însăți.

Și nu uita de cele trei reguli de bază (cei 3 R) pentru împlinirea de sine și pentru o viață armonioasă:

  • Respect pentru tine!
  • Respect pentru ceilalți!
  • Responsabilitate pentru toate lucrurile pe care le faci!

Citește și despre Avantajele și dezavantajele unui job remote.

Citește mai departe despre Cum să lucrezi de acasă cu copii.

Citește mai departe Despre munca în sistem remote când esti mamă.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin